Magazin

In vino veritas (30): Kako najbrže upariti vino i hranu

Vjerovatno je procenat šansi da pogrešno uparite vino i hranu daleko manji od onog da postignete željeni efekat.

Dajte, pa svako od nas ima malo tog osećaja negde duboko u sebi. Ali ako vam je baš stalo da ne razočarate, a nemate previše vremena za razmišljanje, preturanje po adekvatnoj literaturi ili pak za pomoć iskusnijeg prijatelja, bacite pogled na ovu sličicu i objašnjenja ispod.

Minut-dva i već ste expert.

Vina smo odvojili po sorti i nameni, transparentno obojili, i kao u dečijoj igrici „pomozi Mišku da dođe do cilja”, povezali sa odgovarajućim gastro đakonijama. Samo pratite obojene niti i eto vas na kraju uspešne večere i zadovoljnih zvanica.

_wine-and-food-pairing

TAMNO ZELENA BOCA: suva bela vina. Ovde spadaju beli sovinjoni, gruner veltliner, pino griđo ili albarinjo, pa i većina stonih belih. Povrće, pogotovo ono na žaru, riba i skrob (hleb, brusketi) su ciljna grupa ovog lako parenja.

SVETLO ZELENA BOCA: slatka, laka, jako aromatična vina poput malvazije, muskatnih vina, rizlinga, gevurctraminca idu uz sve sireve, mesne prerađevine, šunkice, ali i veći izbor slatkiša.

ŽUTA BOCA: bogata bela vina. Šardone, viognier, rusan i marsan mogu uz meki sir poput briea, hleb (skrob), belo meso, rakove i ribu.

PENUŠAVCI: od prosecca do šampanjca oslanjaju se na sve vrste masnih, tvrdih i mekih sireva, povrćke, ribu i slasne brusketiće.

LAKA CRVENA VINA (mogu i roze): pino noar, zweigelt, game vole raka, belo meso, mezence i grilovano povrće.

CRVENA VINA SREDNJE PUNOĆE: stono crveno, sangiovese, grenaš, merlo, ali i snagatori poput tempranilja i zinfandela, nemaju ništa protiv povrća na žaru, skroba, mekih masnih i buđavih sireva, piletine, ćurke, junetine u svim oblicima i dimljenog mezenceta. Čak naprotiv.

PUNA CRVENA VINA: kaberne, malbek, širaz, obožavaju tvrdi masni sir, hleb, junetinu u svim oblicima, dimljeno meze.

DESERTNA VINA:  kasne berbe, ledena vina, šeri, porto, super se snalaze sa slatkišima, dimljenim mesom, hlebom mekim masnim sirevima.

Naravno, maslinovo ulje dobro dođe uz većinu crvenih vina. Ma, dobro maslinovo ulje dobro ide i bez vina…

Izvor: vino.rs

BONUS VIDEO

Slični članci

Šta može da vam se desi sa tijelom ako stalno jedete čips

Urednik

Znate li kako odlaganje alarma utiče na zdravlje?

Urednik

Nedjeljni horoskop od 29. septembra do 5. oktobra

Urednik

Kako pametni ljudi odgovaraju na prikrivene uvrede?

Urednik

Zašto je šetnja najbolja aktivnost za tijelo i um

Urednik

Godinama je istraživala sreću i cijelu filozofiju svela na 12 prostih pravila

Urednik

Audi Q9 potvrđen za sljedeću godinu

Urednik

Isključite jedan uređaj preko noći i smanjite račun za struju!

Urednik

Ova tri znaka doživjeće veliki preokret do kraja nedjelje !

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više