Uncategorized

In vino veritas (9): Priča o vinima

Poznavati vina nije stvar elitizma ili imidža nego je stvar ličnog zadovoljstva i interesovanja. Strast prema vinu ne dijele samo vinogradari, enolozi i somelijeri nego i obični obožavaoci različitih vina. Vino se ne pije da bi se popilo, niti da se njime ugasi žeđ, vino se pije da bi se osjetilo i da bi se u njemu istinski uživalo. Postoji mišljenje da nepoznavati vina znači isto što i nepoznavati boje. Našim čulima okusa i mirisa treba omogućiti da se razvijaju i prepoznaju najraznovrsnije arome sadržane u jednoj kapi sa kojom obogaćujemo sebe i svoj život.

To svakako, ne znači da trebate znati sve o svim sortama vina ali ne škodi znati pojednosti o onim najdražim. Bilo da ste ljubitelji crnih, bijelih ili roze vina trebate imati na umu i uvjerljivu činjenicu o blagotvornom dejstvu vina po zdravlje. Paster, francuski naučnik je prvi rekao da je vino najzdravije i najhigijenskije piće na svijetu. Ono sadrži dvadeset poznatih antioksidanata koji sprečavaju bolesti i usporavaju starenje. Francuzi, njegujući svoju vinsku kulturu, žive zdravije i duže te rado dijele tajnu svoje dugovječnosti i vitalnosti o dvije čaše dnevno za muškarce i jednoj za žene. Osim Francuza svakodnevno konzumiranje vina u domaćinstvu praktikuje stanovništvo u Italiji, Španiji i drugim zemljama sa izraženom vinskom tradicijom.

vino prica 3Ako želite uživati u vinima uz porodicu i prijatelje ili tražite preporuku od somelijera u restoranu, trebate prepoznati značenje nekoliko izraza koji će vas navesti da se opredjelite za ono vino koje vam najviše odgovara. Oštro-grubo vino je opis za mlado, crveno vino, puno tanina, drvena vina su vina koja su odležala dugo u drvenim sudovima sa naglašenim mirisima drveta, izraz buke je rezervisan za odležala vina sa mirisnim supstancama a heady su vina sa visokim sadržajem alkohola. Odlika balansiranih vina je harmonija ukusa, a mirisima začina, cvjetnim i voćnim aromama obogaćena su začinska vina. Izbor je naravno na vama. Ako sa druge strane, preferirate lagana vina onda će vas interesovati vina sa niskim sadržajem alkohola i malom količinom ekstrakta, a ako volite jako vino onda će vaš izbor biti neko od suvih vina bez tragova šećera. Kod slaganja vina i hrane takođe možete imati dilemu koje ćete se vrlo lako riješiti, ako se vodite osnovnim smjernicama te tako doći do savršene kombinacije, shodno vašim navikama i ukusima. Pravilo je da uz lagana jela idu lagana vina, uz teža jela idu jača vina, kiselkasta jela prate svježa vina. Za kuhanu ribu preporučljiva su bijela vina, školjkama, rakovima i tamnom mesu odgovaraju crna vina, dok se slatka jela nadopunjuju sa desertnim vinima ili šampanjcima.vino prica 2

Jedno od najpoznatijih vina u svijetu je Cabernet Sauvignon, autohtona sorta koje se obično pije nakon tri do četiri godine starenja, a nerijetko i nakon dvadeset godina. Slovi za kralja među vinima, a fantastično se slaže sa jelima od divljači, gljiva, kanelonima, lazanjama i aromatičnim sirevima. Specifičan je i po tome što njegov ukus može podsjećati na crni ribiz.

Razloga je bezbroj da budete poštovaoc vina, zato okusite, doživite i pripovjedajte o tome.

Ljubiteljima vina, živjeli!

 

Izvor: vinarijajungic.com

BONUS VIDEO

Slični članci

VIDEO / Počeo godišnji remont u RiTЕ Gacko

Urednik

Instagram uvodi veliku promjenu

Urednik

Koliko je 100 KM iz 2018. vrijedilo na kraju prošle godine?

Urednik

Oglas: Prodaje se plac u Mostaćima

Urednik

Potrošačka korpa za januar 2.895 KM, prosječna plata 1.320 KM

Urednik

Povratnici u Mostaru u strahu: Bačeni kamen udar na suživot

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa do 26. decembra

Urednik

Otrovano pet skupocjenih lovačkih pasa, policija ima sumnjivca

Urednik

Službenici će morati ranije na posao

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više