Hercegovina Uncategorized Vijesti

Povratnici u Mostaru u strahu: Bačeni kamen udar na suživot

Zabrinutost na licima mostarskih Srba ne jenjava ni tri dana nakon što je u naselju Bijelo Polje kamenovana kuća porodice Šantić, a nemile scene koje se dešavaju u posljednje vrijeme potvrđuju da srpski narod nije dobrodošao na vjekovno ognjište.

Napad na najradosniji hrišćanski praznik – Božić, prema riječima dobro upućenih, budi opravdanu sumnju da razlog leži u nacionalnoj osnovi.

Nemir među mještanima i dalje je prisutan, priča za “Glas Srpske” zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević te dodaje da je sve što ima srpski predznak odmah u problemu.

– Nedopustivo je da bilo koji čovjek u BiH osjeća nesigurnost i strah u današnje vrijeme te da je izložen jednom takvom događaju, a još više boli jer napadi dolaze sa ognjišta. Tužno je da se to desilo na veliki praznik, a očigledno je da nije slučajno – rekao je Milivojević.

Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme svima su usta puna multietičnosti i multikulturalnosti, ali nažalost, kako kaže, slika grada, događaji i stvarno stanje pokazuju suprotno.

– Zato me i plaše te priče o zajedništvu, koje postaju licemjerstvo. Ovakvi primjeri pokazuju da ima i onih koji jedni drugima žele da naude – rekao je Milivojević.

Srpske povratnike u gradu na Neretvi ovakvi ispadi vraćaju u neka ružna vremena.

– Strašno je da su ovakve poruke došla bilo kada, a ne tri decenije poslije nemilih događaja i malobrojni Srbi koji su se vratili na ovakav način dobijaju jasan signal da se u svom gradu i na ognjištu ne mogu osjećati sigurno – rekao je Milivojević.

Poražavajuće je što se nemile scene ponavljaju iz mjeseca u mjesec, a još gore je to što za vandalizam niko nikada, u najvećem hercegovačkom gradu nije odgovarao.

– Zidovi grobalja ispisani su pogrdnim i zastrašujućim grafitima, uništavaju nam bogomolje, zvona i svjetla na crkvama gase, a sada smo došli i do toga da su se neki drznuli toliko da napadnu i na kuće i domove, privatnu imovinu, u ovom slučaju stare i nezaštićene osobe. Ne mogu vjerovati da neko može baciti ružnu misao, a pogotovo kamen na kuću starice, jer je i ona nečija majka, baba i sestra – rekao je Milivojević.

Paroh bjelopoljski Nebojša Radić rekao je za “Glas Srpske” da s obzirom na činjenicu da se napad desio na Božić, a ne na neki drugi dan, sumnjaju da je na nacionalnoj osnovi.

– Tu su tri srpske kuće Šantića u jednom dvorištu i u jednoj od njih živi stara baka koja je gotovo nepokretna i kamenom su razbili prozor – rekao je Radić, dodavši da su do sada tri puta obijali njegovu kuću, a isto toliko puta i crkvu.

Radić je još jednom sve ljude pozvao da se smire tenzije pa se pita da li je u pitanju možda i revolt zbog dešavanja u Srpskoj prethodnih dana, odnosno u Potočarima i Vlasenici.

– Osuđujem i to što je uradio moj narod, zgrožavam se na to, jer ta naša braća ne misle dobro nama što živimo u FBiH – rekao je Radić.

Razočarenje

Prema riječima Nebojše Radića pravoslavni sveštenici u gradu na Neretvi propagiraju mir, a ujedno trude se da budu glavna karika i poveznica između Bošnjaka i Hrvata, najviše za vrijeme praznika. Ipak, ono što ga je najviše zaboljelo je reakcija tamošnjeg MUP-a koja je izostala.

– Policajci su samo došli, napravili kratak zapisnik, nisu radili ni uviđaj, niti su se potrudili da saslušaju komšije. To nas je razočaralo kao ljude koji žele dobro svima – rekao je Radić.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

FOTO / Praznik odbojke u Gacku

Urednik

Čast i privilegija: Trener Leotara u stručnom štabu Srbije

Urednik

Mlijeko u BiH dva puta skuplje nego u Hrvatskoj, a maslac čak tri puta

Urednik

Učenik napao nastavnika u školi u Crnoj Gori

Urednik

Trebinje nizom aktivnosti njeguje sjećanje na vladiku Atanasija

Urednik

Agencija za statistiku BiH: U 2023. registrovano više od 1,2 miliona vozila

Urednik

Koliko se često traži odgoda početka služenja zatvorske kazne i kad je ona opravdana

Urednik

Trebinje ponovo proglašeno turističkim mjestom: U odnosu na prethodni put, osvojeno novih 50 bodova

Urednik

Novi festival kantautorske muzike početkom maja

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više