Uncategorized

Udžbenici skuplji 30 odsto: Novi udar na džep roditelja

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske povećao je cijene udžbenika u prosjeku za oko 30 odsto.

Portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Dejan Kerleta tvrdi da je neminovno bilo da dođe do poskupljenja s obzirom na situaciju na svjetskom tržištu i imajući u vidu svakodnevan rast cijena energenata i repromaterijala.

– Nabavna cena repromaterijala je daleko viša nego ranijih godina i zbog toga smo bili prinuđeni da povećamo cijene udžbenika. Sagledali smo sve parametre prilikom donošenja odluke i bili prinuđeni da povećamo cijene, u prosjeku, nekih 30 odsto – rekao je Kerleta.

On je naveo da su nastojali sačuvati pozitivno poslovanje uz minimalna poskupljenja, te dodao da će u Srpskoj, i nakon poskupljenja, cijene udžbenika biti značajno niže od cijena udžbenika u regionu.

Istovremeno, u svim knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske do 10. avgusta mogu se zaključiti ugovori o kupovini udžbenika i školskog pribora na četiri rate, rekao je za Srnu portparol Zavoda Dejan Kerleta.

– To su pogodnosti koje nudimo kako bismo olakšali spremanje učenika za školu, jer svjesni smo izdataka koje roditelji izdvajaju za spremanje školaraca u septembru – od kupovine udžbenika do kupovine odjeće i obuće – istakao je Kerleta.

On kaže da je u Zavodu u toku procedura odabira novih rukopisa udžbenika i štampa udžbenika za narednu školsku godinu, dok je digitalizacija sadržaja udžbenika u novoj fazi.

Kerleta ističe da Zavod od 1. juna kreće u projekat “Ponosna kartica” tokom kojeg će njihovim vlasnicima omogućiti popust u svim maloprodajnim objektima.

On je naveo da Vlada Republike Srpske nabavlja udžbenike za osnovnu školu za učenike određenih razreda, te da imaju i povećanje trenda nabavke udžbenika od lokalnih zajednica.

Kerleta napominje da je jedna od pogodnosti koje nude zainteresovanim sindikalnim organizacijama i preduzećima ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, kojim se omogućuje kupovina na odgođeno plaćanje.

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

VIDEO / Počeo godišnji remont u RiTЕ Gacko

Urednik

Instagram uvodi veliku promjenu

Urednik

Koliko je 100 KM iz 2018. vrijedilo na kraju prošle godine?

Urednik

Oglas: Prodaje se plac u Mostaćima

Urednik

Potrošačka korpa za januar 2.895 KM, prosječna plata 1.320 KM

Urednik

Povratnici u Mostaru u strahu: Bačeni kamen udar na suživot

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa do 26. decembra

Urednik

Otrovano pet skupocjenih lovačkih pasa, policija ima sumnjivca

Urednik

Službenici će morati ranije na posao

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više