Hercegovina

Hercegovac na krovu svijeta elektronike

Dvadesetdvogodišnji Vasilije Nosović, porijeklom iz Ljubinja, niže zapažene rezultate na prestižnim takmičenjima iz svih oblasti elektrotehnike. Drugo mjesto je nedavno osvojio na Svjetskoj olimpijadi iz mikroelektronike u Jermeniji.

Vasilije je student četvrte godine Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

„Elektrotehnički fakultet u Beogradu sam upisao 2019. godine. Glavni razlog bilo je dobro znanje matematike, budući da sam rješavao složenije zadatke još u osnovnoj školi, a kasnije sam se trudio da to znanje proširim. To mi je mnogo značilo tokom studiranja, jer je poznavanje matematike bilo osnova za uspješno polaganje većine predmeta na fakultetu. Pored toga, to je najbolji fakultet na ovim prostorima, koji upisuju najbolji đaci iz srednjih škola. Studentima nudi sigurnu budućnost i široku perspektivu za nastavak karijere, bilo kod nas ili u inostranstvu, te je bio logičan izbor za nastavak školovanja“, ispričao je za Centralni portal Vasilije Nosović.

Mladi Hercegovac ne krije sreću i ponos zbog učešća na prestižnim svjetskim takmičenjima.

„Ove godine je, po 17. put, održana Međunarodna olimpijada iz mikroelektronike u Jermeniji. To je međunarodno takmičenje koje organizuje kompanija Sinopsis, sa sjedištem u Jerevanu, glavnom gradu države. Održava se u dvije etape. U prvoj se biraju predstavnici zemalja koje učestvuju na finalnom takmičenju, i ona se održava u zemljama učesnicama takmičenja. Ja sam bio najbolji u Srbiji ove godine i plasirao se na finalno takmičenje, koje je održano 10. oktobra u Jerevanu. Tamo sam predstavljao Srbiju i osvojio drugo mjesto. Takmičar iz Argentine je bio prvi, a takmičari iz Brazila i Jermenije su podijelili treće mjesto. Takmičenje obuhvata zadatke iz više oblasti elektronike: digitalne elektronike, analogne elektronike, fizike poluprovodnika, objektno orijentisanog programiranja, jezika za opis hardvera, matematike, pojašnjava Nosović.

Konkurencija u Jermeniji nije bila nimalo laka, čak su takmičari bili i stariji i iskusniji ali Nosović nije odustao.

„Na finalnom takmičenju je učestvovalo oko 20 kandidata iz cijelog svijeta. To su uglavnom bili master studenti, a ja sam tek sad četvrta godina osnovnih studija. Bio sam jedan od mlađih takmičara i nisam uopšte bio u dodiru sa nekim oblastima iz kojih su dolazili zadaci. Uradio sam sve iz oblasti koje sam znao, a rezultat je bio iznad očekivanja“, priča on.

Na pitanje, kakav je osjećaj biti drugi na svijetu, Nosović kaže da je presrećan, te da mu je drago da je njegov trud prepoznat.

„Ja sam prezadovoljan. Ovaj uspjeh je satisfakcija za naporan rad koji sam uložio tokom prve tri godine studiranja i priznanje koje potvrđuje moje rezultate na fakultetu, kao i veliko ohrabrenje i motiv za dalje usavršavanje u oblasti elektrotehnike.  Takođe, to je i priznanje Elektrotehničkom fakultetu, moja medalja je peta koju su osvojili studenti ETF-a, što je pokazatelj visokog nivoa znanja koje mi stičemo na osnovnim studijama, tako da dugujem zahvalnost i svojim profesorima. Ovo je i sedmi put da studenti iz Srbije osvajaju jedno od prva tri mjesta. Bila mi je čast da budem predstavnik Srbije ove godine i nastavim niz uspjeha. Želim da se zahvalim i svojim roditeljima, koji su me podsticali tokom priprema za takmičenje i bili moja najveća podrška“, poručuje Nosović.

Mladi i talentovani Hercegovac kaže da je već odavno prestao da broji desetke u indeksu.

„Kako prolaze studije, sve manje. U početku sam se trudio da imam što veći prosjek, a sada se trudim da steknem znanje kojim ću da ga adekvatno opravdam. Ali je visok prosjek koristan za nastavak karijere, pa bi najbolje bilo i jedno i drugo“, kaže Vasilije..

Ističe da se i u budućnosti vidi u elektrotehnici.

„Predmeti koje imamo na fakultetu nude teorijsku osnovu za razne oblasti, ali ne pružaju dovoljno praktičnog znanja. I veliki broj laboratorijskih vježbi koje je trebalo da imamo nije održan zbog korona virusa. Ove godine bi trebalo da radim višemjesečnu praksu u nekoj od firmi u Beogradu i da se upoznam sa pravim radom u industriji. Očekujem da ću tada imati jasniju sliku o planovima poslije završetka osnovnih studija. Volio bih da upišem master studije na nekom od inostranih fakulteta, najviše me interesuju analogna i energetska elektronika. Ali bih prije toga želio da steknem što više praktičnog iskustva. Takođe, moja interesovanja obuhvataju mnogo više od same elektrotehnike. Tako da mi je trenutno cilj da uspješno privedem kraju četvrtu godinu, a poslije toga ću da odlučim šta dalje“, priča ovaj mladić za naš portal.

Vasilije Nosović je bio đak generacije i dobitnik Vukove diplome u osnovnoj školi i u gimnaziji u Ljubinju.

U osnovnoj školi osvojio je dva republička takmičenja, jedno iz vjeronauke, drugo iz istorije. Učestvovao je na regionalnim i republičkom takmičenju iz matematike u osnovnoj školi, dok je u srednjoj školi učestvovao na regionalnom takmičenju iz srpskog jezika.

„Osim toga, igrao sam odbojku tokom osnovne i srednje škole. Osvojio sam preko trideset medalja, kako na školskim, tako i na klupskim takmičenjima. Naša gimnazija je učestvovala na Svjetskom prvenstvu srednjih škola u odbojci održanom u Beogradu 2016. godine i bio sam član te ekipe“, ističe Nosović.

Od strane fakulteta Nosović je proglašen za najboljeg studenta druge i treće godine studija na odsjeku Elektronika.

Stipendista je Vlade Republike Srbije u okviru projekta Srbija za Srbe iz regiona. Takođe je stipendista jedne inostrane firme sa sjedištem u Beogradu.

„Posebno mogu da izdvojim da sam nagrađivan od strane prestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića, Eparhije zvorničko-tuzlanske, predsjednika Republike Srpske i Ministarstva prosvjete Republike Srpske“, zaključuje Vasilije Nosović.

 

Izvor: Centralni portal

9
1

BONUS VIDEO

Slični članci

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Glumac Uliks Fehmiu u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Košarkaši Leotara ubjedljivi protiv Slobode iz Tuzle

Urednik

Rukometaši Leotara i Konjuha podijelili bodove u Trebinju

Urednik

U Trebinju održan 16. Memorijalni turnir „Ljubinko Akšam“

Urednik

Skupština akcionara IAT-a nije održana zbog nedostatka kvoruma

Urednik

Aleksandra Radović u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Rukometaši Leotara savladali Slobodu u Trebinju

Urednik

Izložba mladih crnogorskih umjetnika otvorena u Muzeju Žitomislić

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više