Hercegovina Naše priče Vijesti

“Jutro sa Padrinom”: Da li su Hercegovci veliki ljubitelji kafe?

Kafa je napitak bez koga je većini nemoguće započeti dan. U svijetu se popije oko 2,5 milijardi šoljica kafe dnevno, a koliko je zaista korisna, te koje su prednosti i mane ovog “čarobnog napitka” pričali smo u našoj emisiji “Jutro sa Padrinom“. 

Ako ste i vi konzument najpopularnijeg pića na svijetu, onda sigurno znate da ono ima kako  dobrih, tako i loših strana. Prema tome, na ovu temu razgovarali smo sa nutricionistkinjom Sanjom Ninković.

“Kofein je najčešće konzumirana psihoaktivna supstanca na svijetu i glavni sastojak svake kafe. Njegovi pozitivni efekti za ljudski organizam su veoma dobro istraženi, ali kafa kao cijelina je složeno piće sa hiljadu različitih supstanci. Neke studije pokazuju da kofein nije jedini odgovoran za sve, već u sinergiji sa ostalim suptancancama pozitivno ili negativno utiče na zdravlje čovjeka”, rekla je Sanja za “Padrino radio”.

Kako nam je navela, pozitivnih efekata je mnogo, počevši od toga da je odličan diurektik do toga što poboljšava fizičke performanse u organizmu.

“Pomoću kafe možemo pomoći organizmu da se oslobodi od viška tečnosti, a ako popijemo jednu šoljicu u toku treninga učinak vježbi može da se poveća do deset odsto. Kofein povećava nivo adrenalina u krvi, te nam pomaže da pripremimo tijelo na napor koji nam slijedi.”, savjetovala je Sanja.

Pored toga, kako je navela, kafa je odličan saveznik ukoliko želimo da smršamo, jer njen kofein pomaže masnim ćelijama da brže razgrađuju masti, a ujedno sadržajem velikog broja antioksidanasa, koje oslobađaju tijelo od slobodnih radikala, ona nas i štiti.

Što se tiče pozitivnih efekata ovog popularnog pića, naglasila je poznatu činjenicu kako njeno ispijanje pomaže da duže ostanemo skoncentrisani i budni.

Prema njenim riječima, ovaj ukusni napitak nije nas poštedio ni negatvnih efekata.

“Prekomjernom konzumacijom možemo izazvati ubrzane otkucaje srca, što nepovoljno utiče na srčane bolesnike, a može da utiče i na povećanje nivoa lošeg holesterola. Osobe koje pate od visokog krvog pritiska ovaj napitak ne bi trebale da konzumiraju, jer može uzrokovati njegovo povećanje”, kazala je Sanja za “Padrino radio”.

Dodala je da prekomjerno ovog napitka trebale izbjegavati i žene tokom ciklusa, jer može da utiče na obimnije mentruacije, kao i pojavu celulita.

Ako je suditi po uvozu, skoro 25 miliona kg kafe popijeno je u BiH tokom prošle godine. Zato smo, uradili  istraživanje koliko Hercegovci uživaju u ovom čarobnom napitku.

“Zaista sam pravi ljubitelj kafe, a možda čak i ovisnik  o tom napitku, jer ne mogu da zamislim svoj dan bez ispijene šoljice. Najbitnije mi je ona prva jutarnja, a možda mi je od samog ukusa draži sam ritual njenog ispijanja, kao i taj momenat što nosi sa sobom”, rekla nam je Miloš.

“Kafu volim, ali je ne pijem tako često, već samo dok sam sa društvom. Mada dok sam bio pušač pio sam je svakodnevno”, odgovara Dušan.

“Ja sam jedan od onih koji ne piju kafu. Tu navikao nisam stvorio u mlađim danima, te mogu da funcionišem skroz dobro i bez nje”, navodi Goran.

“Volim popiti kafu, ali smatram da je dovoljno popiti jednu šolju dnevno”, rekla nam je Anja.

“Jako volim da pijem kafu, posebno sa društvom. Prije sam je mnogo više pila, al sada sam to smanjila na dvije do tri dnevno”, odgovara Nina.

Iako su mišljenja podjeljena, činjenica ostaje da je kafa najpopularnije piće na našem prostoru. Onih koji je nisu probali gotovo da i nema, a izrazi “Hoćemo na kafu?” ili “Kada ćemo je piti” postali su sinonimi za dogovaranje izlazaka sa društvom, bilo da idu sa ciljem da popiju baš ovaj napitak, pivo ili sok.

 

Milica Doderović / Ivana Kardum

Radio Padrino/HP media, februar 2020.

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više