Hercegovina Naše priče Vijesti

“Jutro sa Padrinom”: Na kom je nivou saobraćajna (ne)kultura u Trebinju ?

Ubrzan način života, stres i lični problemi svakodnevno izazivaju mnoge nezgode u saobraćaju. Da li u najjužnijem gradu Srpske postoji saobraćajna kultura, koliko je saobraćajnih prekršaja evidentirano u prošloj godini, te koji su najčešći istražujemo u današnjem “Jutru sa Padrinom”. 

Iako se sistemski pokušava raditi na suzbijanju nekulture u saobraćaju, lijepo ponašanje je uglavnom dio lične kulture i vaspitanja. Na temu saobraćane (ne)kulture razgovarali smo sa Jovanom Cvijetić, portparolom Policijske uprave Trebinje.

  “Ukupno u 2019. godini evidentirano je 7.165 prekršaja, a najčešći su bili nepropisno parkiranje 2.871, prekoračenje brzine 654, vožnja pod dejstvom alkohola 594, nepostupanje po znaku 486, upotreba sigurnosnog pojasa 476, prolazak kroz crveno svijetlo na semaforu 141, vožnja pod dejstvom opojnih sredstava 64”, rekla je Cvijetićeva za Padrino radio.

Naglasila je da su u januaru 2020. godine ukupno evidentirano 475 prekršaja, gdje su najčešći prekršaji takođe bili nepostupanje po znaku 165, nepropisno parkiranje 165, vožnja pod dejstvom alkohola 25, vožnja pod dejstvom opojnih sredstava 9 i 7 prolazaka kroz crveno svijetlo na semaforu.

“Saobraćajni znaci u Trebinju se poštuju na onim saobraćajnicama gdje je protok saobraćaj gušći. Imamo izraženije poštovanje, s tim da nam onim saobraćajnicama gdje je saobraćaj rjeđi dosta češće se evidentirati saobraćajni prekršaji”, navodi naša sagovornica.

Istakla je kako bi saobraćajna kultura vožača i svih učesnika u saobraćaju mogla bi biti bolja.

“U jednom dijelu PU Trebinje zadovoljni smo sa nivom saobraćajne kulture, međutim kada se pogleda sa druge strane ima tu dosta da se radi, ne samo policija, nego prije svega učesnici u saobraćaju”, naglasila je portparolka PU Trebinje.

Broj saobraćajnih nezgoda u Trebinju posljednje godine je smanjen za više od 50 odsto, međutim mnogo je manjih saobraćajnih prekršaja kao što su nepropsino parkiranje, prelazak pješaka “na crvenom”, ne vezanje pojasa, koji su veoma bitni, jer ukoliko dođe do saobraćajne nezgode utiču na težinu povrede za vožače, suvozače i pješake odnosno putnike u vozilu.

U Trebinju na više lokacija postoji sistem video nadzora semafora, a naša sagovornica objasnila nam je kako kažnjavaju učesnike u saobraćaju koji prolaze kroz crveno, te kakve su sankcije za ovaj prekršaj.

“Sistem video nadzora koji je ugradio Grad Trebinje dosta je doprinio u uočavanju prekršaja koji se počine. Ali ono što je bitno jeste da učesnici u saobraćaju znaju da mogu i na taj način da budu kažnjeni, tako da gdje ima kamera oni više poštuju kako svjetla na semaforu, tako i ostale saobraćajne znake u blizini. Ukoliko policijski službenik uoči prelazak na crveno  svijetlo na semaforu vožač će biti sankcionisan za počinjeni prekršaj. A pješaci se kažnjavaju neposredno nakon počinjenog prekršaju od strane policijskog službenika, koji je prekšaj uočio”, naglasila naša sagovornica za Padrino radio.

Kazna za prelazak na crvenom svijetlu na semaforu iznosi 100 KM, dok se kazne za saobraćajne prekršaje kreće od 50 KM do 400 KM.

Na temu saobraćajne (ne) kulture razgovarali smo i sa načelnikom Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Grada Trebinja Bojanom Čvorom.

“Horizontalna i vertikalna saobraćajna signalizacija na području Grada tokom prethodnih  godina održavana i izgrađivana u skladu sa potrebama na terenu. U toku je izrada novog projetka, kojim ćemo sagledati stanje na terenu i uvesti novine tamo gdje se ukazala potreba, a uključiće dodatno osvjetljavanja pješačkih prelaza. Iako su postojeći dobro osvjetljeni, prethodnih godina je u užem gradskom jezgru zamjenjeno preko 1.000 rasvjetnih tijela, čime su stara zamijenjena novim sa led svjetlom, koja su četiri do pet puta veća i bolja od prethodnih”, kazao je Čvoro.

Podsjetio je kako je Trebinje u proteklom periodu zadesilo snažno olujno nevrijeme, koje je između ostalog oštetilo i veći dio rasvjetnih tijela i saobraćajnih znakova.

“Sve gradske nadležne službe potrudile su se i odgovorno radile svoj posao kako bi se nastala šteta što prije sanirala. Što se tiče saobraćajne signalizacije, dobro je sanirana, a u narednom periodu planirana je sanacija i ostalih koje još nismo stigli, kao i postavka novih tamo gdje je potrebno. Sve radnje izvodimo u saradnji sa mjesnim zajednicama”, naglasio je Čvoro.

Kako je naveo, što se tiče osvjetljenja i sada ima više oštećenih znakova, a dobavljač koji je isporučio lampe obavezao se ugovorom da će izvršiti održavanje istih, tako da se rezervni dijelovi i njihova sanacija očekuju već u narednim danima.

Dodao je da će se postavljanje novih pješačkih prelaza i osvjetljenja raditi u skladu sa novim projektnim planom i budžetskim raspoloživim sredstvima.

Apelujemo prije svega na sve učesnike u saobraćaju da poštuju postavljenu signalizaciju i policijska upustva, ali i obrate pažnju na ponašanje drugih učesnika, jer nekada ne zavisi sve od nas.

 

 

Milica Doderović / Ivana Kardum

HP media, februar 2020.

BONUS VIDEO

Slični članci

Zvanično počinju Olimpijske igre u Parizu, spektakularna ceremonija otvaranja na Seni

Urednik

U Trebinju otvorena godišnja izložba „Foto BiH“

Urednik

Parking-barijere na trotoaru glavne ulice

Urednik

U Srpskoj u rođeno 18 beba, Nevesinje bogatije za dječaka

Urednik

Humanitarni turnir 3×3 Mokri Dolovi

Urednik

„Live music“: Dražen Baković u petak 26. jula u Kafeu „Poeta“

Urednik

Roman Steve Grabovca na vrhu liste najčitanijih naslova u Narodnoj biblioteci Trebinje

Urednik

Arheološko otkriće u Bileći: Ostaci crkve iz četvrtog vijeka

Urednik

Gradonačelnik Ćurić organizovao prijem za članove ŽFK Leotar — nove članove Premijer lige

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više