Hercegovina Naše priče Vijesti

FOTO / Vinska galerija Vukoje: Specijalno veče sa chefom Igorom Beloševićem

Obilježavajući zaštitnika vina, vinove loze i vinograda – Svetog Trifuna, sinoć je u Galeriji Vukoje priređena svečana večera, na kojoj su Hercegovci imali priliku da uživaju u delicijama chefa Igora Beloševića.

Gastronomski meni krasila su jela koja nisu karakteristična za naše podneblje, tako su svi gosti između ostalog imali priliku da probaju teleću paštetu sa suvim voćem i karpaćom od telećih leđa, rižoto sa telećom glavom u škembetu, ali i spektakularno priređeno glavno jelo, mediteransko sisavče i desert – čokoladnu deliciju. Naravno, sve je dobilo svoj pravi ukus u kombinaciji sa vrhunskim vinima Podruma Vukoje 1982.

“Prasence je staro dvadesetak dana, a pripremili smo ga po španskoj tradiciji, zbog čega je uostalom i dobilo naziv Mediteransko sisavče. Tradicija spremanja ovog jela potiče iz 1890-ih godina, kada su ga u čast kralja, prvi put napravili kuvari najstarijeg svijetskog restorana”, rekao je Belošević za naš potal i Padrino radio.

Objasnio je da se specijalitet namjerno siječe tanjirom kako bi se pokazala mekoća i sočnost mesa, s tim da pri odabiru tanjira nije potrebno posebno voditi računa.

“Nakon pripreme mesa doda se so, malo ulja, putera. Prase se peče u furuni ili reni oko sat ipo do dva na 200 stepeni uz povremeno okretanje”, istakao je Belošević.

Kako je naveo posebno su ga oduševile hercegovačke đakonije iz kuhinje Vinske Galerije Vukoje, a neke stvari je čak i snimio kako bi te ideje primijenio i u svom restoranu.

“To su jela na kojima smo svi odrasli i volimo ih. Međutim, pri odabiru željenog specijaliteta sve je stvar ukusa, tako zavisno ko šta voli može jesti samo pršut ili spremiti rižoto u kombinaciji sa nekim jačim mesom, kao što je ovčetina”, naglasio je Belošević za slušaoce Padrino radija.

Prema njegovim riječima, kuvar nije teško biti ako volite ovaj posao i maksimalno ste mu predani,a on je zahvaljujući ljubavi prema kuvanju postao jedan od najboljih u kuvara u Srbiji.

“U kulinarstvu sam već 13 godina, uporedo sa srednjom školom počeo sam da radim, a sada sam uspio i da otvorim svoj prvi restoran. Kako bi se izgadili u ovoj profesili potreban je talenat je potreban, ali i poznavanje namirnica i tehnika kuvanja”, dodao je Belošević.

 

 Ivana Kardum

HP, februar 2020.

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više