Hercegovina Vijesti

Mostar uvodi vinjete, autobusima u grad samo ako se plati

Gradske vlasti Mostara konačno su odlučile uvesti red u saobraćaju i naplatiti barem nešto brojnim turistima koji prolaze kroz Mostar i ne ostave niti jednu marku u gradski budžet.

Ovo pitanje godinama se razmatralo, no zbog nepostojanja Gradskog vijeća ništa nije učinjeno. Na hiljade turista svake godine prođe kroz Mostar i niti jedan autobus koji ih prevozi ne plati nikakvu naknadu za boravak u gradu, što je normalno u svim turističkim sredinama u svijetu. Zbog svega naedenog gradonačelnik Mostara Mario Kordić zadnjih mjeseci tražio je način da stane ovome u kraj.

Grad Mostar je za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća pripremio odluku o uvođenju zone pod režimom obveznih vinjeta za posebne kategorije vozila na lokalnim saobraćajnicama na području Grada Mostara. Ova odluka odnosi se na mini buseve i autobuse i primjenjivaće se na području cijeloga grada.

U odluci, koja će se naći na narednoj sjednici koja se održava 14. jula, stoji da se ”u zoni posebnog saobraćajnog režima zabranjuje saobraćaj svih vozila sa više od 9 sjedišta i autobusa, ukoliko nemaju istaknutu potvrdu o uplaćenoj naknadi za upotrebu zone posebnog saobraćajnog režima”.

Prema odluci, iz koje su isključena vozila javnog gradskog prijevoza, stoji da se vinjeta može platiti i za razdoblje od 48 sati i za vremensko razdoblje od sedam dana. Posebna pogodnost ostavljena je za prijevoznike koji imaju registrovane autobuse u Mostaru, te će oni, u skladu sa odlukomplaćati manje cifre na mjesečnom nivou.

”Distribuciju potvrde o plaćenoj naknadi (vinjete) vršiće se putem online platforme i drugim distributivnim kanalima (benzinske pumpe). Uplata naknade će se, pored plaćanja putem bankarskih transakcija, provoditi i putem digitalne platforme evinjeta.com i na svim ugovorenim prodajnim mjestima.”, navedeno je.

Navedeno je i da će nadzor nad saobraćajem vozila u zoni posebnoga saobraćajnog režima obavljati ”komunalni redari i komunalni inspektori ili zaposlenici JP kojeg za to posebnim Ugovorom ovlasti Gradsko Vijeće”.

Za razdoblje od 48 sati naknada iznosi 20 KM za vozila do 14 mjesta, 40 KM za autobus od 15 do 30 mjesta te 70 KM za autobus iznad 30 mjesta. Naknada za razdoblje od 7 dana i koštaće 60 KM za vozilo i autobus od 10 do 14 mjesta, 120 KM za autobus od 15 do 30 mjesta te 210 KM za autobus preko 30 mjesta.

Takođe, prijevoznicima koji imaju vozila registrovana u Policijskoj stanici Mostar omogućuje se plaćanje mjesečne naknade za ta vozila po cijenama od 50KM, 100KM i 150 KM zavisno o broju mjesta za putnike. Kad su u pitanju kazne, one se kreću od 250 do hiljadu maraka, navedeno je u odluci o kojoj će raspravljati vijećnici.

 

Izvor: Top portal

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više