RS i BiH Vijesti

Ptičiji grip potvrđen u Srpskoj

U Republici Srpskoj utvrđeno je prisustvo ptičijeg gripa i određene su mjere za suzbijanje ove bolesti na ugroženom području Gradiške i Srpca, rekao je Srni pomoćnik ministra za veterinarstvo Negoslav Lukić.

Lukić je rekao da su u utorak, 6. februara, lovci pronašli 25 uginulih labudova u mjestu Donja Dolina, na granici sa opštinom Srbac, te je na uzorku od pet uginulih labudova utvrđeno prisustvo genoma virusa influence ptica, dok su ostali leševi zbrinuti na propisan način.

Napomenuo je da je u skladu sa propisima koji su na snazi, radi zaštite zdravlja ljudi i životinja od naročito opasnih zaraznih bolesti i zoonoza, Ministarstvo odredilo mjere za suzbijanje influence ptica.

-S obzirom na to da je riječ o pojavi influence ptica kod divlje populacije nije bilo potrebno donositi stroge mjere, te se donesene odnose na pojačani nadzor, osiguravanje i održavanje higijenskih uslova i biosigurnosnih mjera u svim objektima za uzgoj i držanje živine – naveo je Lukić.

Istakao je da su nadležne veterinarske organizacije, kao i farmeri, obavezni da svako uginuće živine ili promjenu zdravstvenog statusa prijave nadležnoj veterinarskoj inspekciji.

-Takođe, s obzirom na to da je riječ o pojavi ptičije influence kod divljih ptica, izvoz mesa živine u zemlje EU nije ugrožen. Nesmetano će se obavljati i unutrašnji promet živine, proizvoda od živine i jaja, uz poštovanje propisanih veterinarskih mjera – istakao je Lukić.

Napominje da je u proteklih šest mjeseci ptičiji grip kod divljih ptica prijavljen u većini država Evrope, a kada je riječ o zemljama okruženja to su Srbija, Hrvatska, Slovenija i Mađarska. Ptičiji grip u Srpskoj posljednji put je registrovan 2021. godine.

 

 

Izvor: Srna

BONUS VIDEO

Slični članci

Čast i privilegija: Trener Leotara u stručnom štabu Srbije

Urednik

Mlijeko u BiH dva puta skuplje nego u Hrvatskoj, a maslac čak tri puta

Urednik

Učenik napao nastavnika u školi u Crnoj Gori

Urednik

Trebinje nizom aktivnosti njeguje sjećanje na vladiku Atanasija

Urednik

Agencija za statistiku BiH: U 2023. registrovano više od 1,2 miliona vozila

Urednik

Koliko se često traži odgoda početka služenja zatvorske kazne i kad je ona opravdana

Urednik

Trebinje ponovo proglašeno turističkim mjestom: U odnosu na prethodni put, osvojeno novih 50 bodova

Urednik

Novi festival kantautorske muzike početkom maja

Urednik

U Srpskoj danas promjenljivo oblačno

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više