RS i BiH

Piletina i svinjetina obaraju rekorde, poskupljenja u Srpskoj tek stižu

Prasetina u Srpskoj nikad skuplja – kilogram žive vage ide i do 10 KM. Na pragu su Vaskrs, prvomajski praznici i Đurđevdan, a prodavci kazu da bi cijene mogle samo da rastu.

Prošle godine su u ova doba bili oko četiri, četiri i po KM. Šta je poskupilo ove godine? Poskupilo sve, pa i ovo. Dosta je narod džabe i davao, mora poskupiti. Jelo se meso 30 godina džabe. Ne može više, ne može narod davati džabe. 100 kilograma kukuruza je 100 KM – kaže Drago Ubović, prodavač.

Kupcima preostaje da se cjenjkaju ili robu samo gledaju.

– Prošlog utorka je bilo sedam, a sad je deset – kaže kupac.

– Trenutna cijena prasetine je 13 KM sječena kod nas. Uzima se manja količina, ima kupaca ali sve manja količina. Ne uzima se više ko nekad komad – kaže mesar Milosav Pašalić.

Raste i cijena piletine. Kilogram bijelog pilećeg mesa, dosegla je u nekim marketima istorijskih, 15 KM za kilogram. Piletina je godinama bila najjeftinija, a čini se da je to vrijeme prošlo.

– Problem pilećeg mesa će biti samo što će biti skupo, ali količine neće biti upitne jer ono je bilo pod zaštitom već od 2000. godine, carina i prelevmana. I mi smo razvili pileći program, imamo čak i za izvoz. Najveći problem je sa svinjskim mesom kojeg ima oko 35 odsto potreba za prerađivačku industriju i za stanovništvo. I tu je neminovan uvoz. Kako doći do faze da imamo domaće? Mora se postepeno samnjivati uvoz, a stimulsiati domaća proizvodnja”, kaže Nemanja Vasić, direktor kompanije iz Prnjavora.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da to upravo i rade. Podstiču i pomažu koliko mogu.

– Evo odvojili smo 2,5 miliona KM da pomognemo svinjare. Naravno, imaće u razmatranju i živinare. Samo smo čekali da završimo kapitalne investicije, pa ćemo u narednom periodu planirati još dodatnih sredstva – kaže Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske, piše ATV.

Iz Ministarstva trgovine kažu da su po pitanju cijena osnovnih namirnica uradili koliko su mogli – ograničili trgovačke marže.

Stanovnicima Republike Srpske ostaje da se drže one narodne i “pokriju se koliko su dugački”.

 

Izvor: Srpska Info

BONUS VIDEO

Slični članci

U Srpskoj rođeno 13 beba, jedna djevojčica rođena u Trebinju

Urednik

U Srpskoj na svijet došlo 13 beba, jedna beba rođena u Nevesinju

Urednik

Danas se održavaju lokalni izbori

Urednik

I Crveni krst FBiH pokrenuo humanitarni broj za pomoć područjima pogođenim poplavama i klizištima

Urednik

Pozivom na broj 17039 donirate 2 KM pogođenima u poplavama u BiH

Urednik

Inicijativa za uvođenje jesenjeg raspusta u srednje škole u Srpskoj

Urednik

Do održive poljoprivrede uz mikrokredit i poklon vaučer: Mikrofin, prvi i jedini u ovakvoj vrsti podrške    

Urednik

Meteorolog o prognozi do kraja septembra: Kakvo nas vrijeme očekuje

Urednik

Od sutra nas očekuje nagla promjena vremena

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više