RS i BiH

U Srpskoj cvjeta biznis proizvodnje električne energije

Vršilac dužnosti direktora Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ Blaško Kaurin izjavio je Srni da je u Republici Srpskoj u ovoj godini osnovano je 1.155 poslovnih subjekata, 109 više u odnosu na lani, gdje je došlo do značajnog rasta novosnovanih privrednih društava za proizvodnju električne energije.

Kaurin je naveo da je najviše novoosnovanih poslovnih subjekata u ovoj godini, 491 u Banjaluci, zatim 110 u Bijeljini, u Doboju 46, te 41 novosnovani poslovni subjekt u Laktašima.

“Najviše subjekata osnovano je za proizvodnju električne energije i to 153, zatim za savjetovanje koje se odnosi na poslovanje i ostalo upravljanje 71, nespecijalizovanu trgovinu na veliko 55, izgradnju stambenih i nestambenih zgrada 52 i računarsko programiranje 39”, rekao je Kaurin.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj su u prošloj godini ugašena 303 poslovna subjekta, a 245 je bilo u istom periodu lani.

Kaurin je naveo da je tokom ove godine pokrenut 101 stečajni postupak, što je za 26 više u odnosu na prošlu godinu, te da je ukupan broj likvidacionih postupaka ove godine iznosio 18, dok su 23 bila u istom periodu lani.

On je rekao da su u ovoj godini u Republici Srpskoj 352 strana osnivača osnovala 303 privredna subjekta, dok je u prošloj godini 358 stranih osnivača osnovalo 301 privredno društvo.

“I u ovoj godini najveći broj stranih osnivača 110 dolazi iz Srbije, iz Slovenije 69, Hrvatske 29, Austrije 25, dok je 12 stranih osnivača privrednih subkekata iz Kine”, rekao je Kaurin.

Kaurin je naveo i uporedne podatke prema kojima je prošle godine najviše stranih osnivača takođe dolazilo iz Srbije, njih 109, Slovenije 80, Austrije 30, Hrvatske 23, te 16 iz Njemačke.

 

Izvor: Agencije

BONUS VIDEO

Slični članci

Poskupljuje struja u Repubici Srpskoj

Urednik

Jabuke iz BiH Zeleno svjetlo za izvoz sadnica voća na tržište EU

Urednik

Ko u BiH plaća skuplje hljeb, ko brašno, piletinu ili smrznuti grašak

Urednik

VIDEO / Sud presudio: Gatačka termoelektrana mora da plati pet miliona KM

Urednik

MUP Srpske: Sve više slučajeva vršnjačkog nasilja

Urednik

Najveća mjesečna neto plata prošle godine u FBiH iznosila 429.123 KM

Urednik

Pšenica je jeftina ali ko će je sijati?

Urednik

Pravosuđe Srpske od jutros u štrajku

Urednik

BiH će vjerovatno morati da uvozi struju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više