RS i BiH Vijesti

Umanjeni prinosi kukuruza i do 80 odsto

Kukuruz je zbog suše ove godine najviše stradao i prinosi će biti umanjeni od 20 do 80 odsto, a ponegdje će šteta biti i totalna, izjavio je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković.

On je istakao da je soja u većini područja uspjela da opstane.

Marinković je napomenuo da se žetva kukuruza očekuje od polovine septembra na parcelama gdje je manje štete, dok se na zemljištima dublje strukture gdje je odrađena puna agrotehnika može očekivati do 30 odsto uobičajenog prinosa.

– Potražnja za kukuruzom u ovom momentu ne bilježi nekakav značajni porast. S obzirom na prilično desetkovan stočni fond u BiH i Republici Srpskoj, vidjećemo kakva će potražnja biti za ovom žitaricom. Očekujemo da će moći da se plasiraju neke eventualne količine koje budu pretekle s obzirom na nizak rod – rekao je Marinković za Srnu.

On je podsjetio da je posljednja kiša, koja je došla prije par dana, dovoljno natopila zemljište u oraničnom sloju i malo dublje, što na neki način može obećati kvalitetniju pripremu zemljišta za predstojeću jesenju sjetvu.

– Imajući u vidu zaista velike poteškoće sa nabavkom i cijenom mineralnog đubriva, sa cijenom goriva, vidjećemo kako i koliko će prozvođači da se opredijele za jesenju sjetvu i na koji način će uspostaviti proizvodnju za narednu godinu, naročito u svjetlu nemogućnosti plasmana proizvedenog i naplate u optimalnom roku kako bi ta sredstva investirali u narednu sjetvu – kaže Marinković.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske ističe da ima dosta problema na terenu i da je u ovom momentu rano prognozirati u kojim obimu i kako će poljoprivrednici zasijati površine tokom jesenje sjetve.

– Iako je Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske uspjelo na vrijeme da isplati subvencije, kapitalne investicije, povećanje budžeta, a tu je i pomoć koja se realizuje sa Vladom Mađarske u mehanizaciji i drugo, sve je to korisno i dobro došlo poljoprivrednim proizvođačima, ali na terenu je prisutna neizvjesnost oko zanavljanja jesenje sjetve, oko plasmana pšenice koju imamo – rekao je Marinković.

 

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

This error message is only visible to WordPress admins

Cannot collect videos from this channel. Please make sure this is a valid channel ID.

Slični članci

U Srpskoj rođena 31 beba: U Nevesinju dva poroda, Trebinju jedan

Urednik

Od prvih devet dana maja u Srpskoj neradno čak šest !

Urednik

Zbog predstojećih majskih praznika sutra isplata penzija u Srpskoj

Urednik

Srpska bogatija za 20 beba

Urednik

Centralna banka BiH povlači neke novčanice KM iz opticaja

Urednik

U Srpskoj na svijet došlo 11 beba: Jedan dječak rođen u nevesinjskom porodilištu

Urednik

Srpska bogatija za 25 beba

Urednik

Sergej Barbarez novi selektor BiH

Urednik

Nastavlja se ljeto u aprilu, do kada će biti toplo ?

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više