Naše priče

Trpeza naših predaka: Maslo

Autohtoni mliječni proizvodi oduvijek su bili zdrava osnova na bazi koje se razvijala industrijska prerada mlijeka, i s pravom se smatra da predstavljaju bogatstvo jedne zemlje dajući joj određeni identitet.

Maslo je jedan od specifičnih mliječnih proizvoda koji se izrađuje u hercegovačkim krajevima autohtonom tehnologijom.

Maslo se priprema na dva načina: metenjem mlijeka i topljenjem kajmaka.

Maslo se mete u stapu mećajicom. U stap se uspe polovina slatkog i polovina kiselog mlijeka i lupa se (mete) neprestano dok se ne odvoji masni dio od vodenog. Masni dio se skupi u jednu grudvu, pa se prepere u bistroj vodi i tako se dobije mlado maslo. Takvo maslo se ne može ostaviti za duže stajanje već ga je potrebno pretopiti na vatri da se potpuno iscijedi voda i onda se može ostaviti u mješinu ili u čabricu (kačicu). Vodeni dijelovi koji ostanu od metenja masla zovu se mlaćenica koja se pije hladna ili se može podgrijati i sirištem usiriti.

Maslo se može dobiti i topljenjem mlijeka. Ostavlja se u maloj mješini ili u kačici i koristi za pravljenje cicvare, stavljanje u puru kao mrs i za druge potrebe.

Maslo može da se koristi i kao namaz, ali i kao dodatak hrani za poboljšanje ukusa.

Autohtoni proizvodi  Hercegovine, među koje spada i maslo, su naše bogatstvo koje treba održati, prilagoditi savremenom tržištu, ali sačuvati specifičnost njihovog sastava, prerade, ukusa i dati im odgovarajuće obilježje.

 

Pripremila: Ivana P.   

HP, februar 2014.

BONUS VIDEO

Slični članci

„Slobodan um“: Kako očuvati mentalno zdravlje?

Urednik

Saznali smo zašto bi trebali trenirati u Školi fudbala „Alfa“

Urednik

Paroh Velimir Kovač: Počela obnova hrama Svetih Arhangela

Urednik

PR Dubravko Curać: Šta nas novo očekuje u Gradu Sunca

Urednik

Prim. dr Stanko Buha: Kako ojačati imunitet?

Urednik

VIDEO / Trener Nikola Skočajić: Kroz zabavu do efekasnijeg treninga

Urednik

Marija Vukićević: Trebinjke za časove joge uvijek traže mjesto više

Urednik

Gost: Matija Runjevac dobitnik zlatnika na bogojavljenskom plivanju

Urednik

Zdravka Jevtić: Najteži periodi rad za vrijeme rata i pandemije

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više