Vijesti

Trebinje osvjetljava svaki neosvijetljeni kutak

U Trebinju vrlo brzo neće biti nijednog naseljenog sela u kome neće biti gradske rasvjete, što je zacrtani i ostvareni plan aktuelne lokalne vlasti, a novac za seosku rasvjetu ostvaren je uštedama postignutim zamjenom običnih svjetiljki LED sijalicama na gradskim ulicama.

Gradonačelnik Mirko Ćurić kaže da je ovaj projekat u užem gradskom jezgru završen, ali se ta djelatnost nastavlja dalje ka periferiji, tako da je  u posljednje dvije godine na području Trebinja znatan broj rasvjetnih tijela zamijenjen LED svjetiljkama.

On je precizirao da je ugradnja LED rasvjetnih tijela na godišnjem nivou donijela uštedu od oko 350.000 kilovat-časova električne energije, što se automatski preusmjerava na nova osvjetljenja.

„Sve i jedno trebinjsko naseljeno mjesto mora imati i struju u svojim domovima, ali i gradsku rasvjetu, i na tome se nastavlja dalji rad na ovaj način, a paralelno sa rasvjetom završavamo i asfaltiranje puteva tamo gdje je to potrebno, jer nam se sve više javljaju mještani naših brojnih sela koji su nekada doselili u grad, ali bi se sada vratili na selo gdje bi se bavili poljoprivredom, zbog čega im mi moramo biti na usluzi barem kada je infrastruktura u pitanju, ali i ostala pomoć“, kaže Ćurić.

Napominjući da je dosadašnje ukupno ulaganje u rekonstrukciju javne rasvjete iznosilo oko 400.000 maraka, on dodaje da je završen i novi tender, pa se projekat i dalje nastavlja.

„Uštede na javnoj rasvjeti prebacivaćemo i na druga polja, tako da ćemo dio ušteđenih sredstava usmjeriti na zamjenu izvora hlađenja i grijanja u javnim ustanovama, a nakon početne investicije koja će se obezbijediti pomenutim uštedama – dugoročno ćemo uštede ostvariti i na ovom projektu zamjene ove dotrajale opreme koja je bila veliki potrošač struje“, navodi dalje Ćurić.

On je podsjetio da svojevrsnu uštedu predstavlja i činjenica da grad ovaj projekat provodi bez angažmana privatnih kompanija koje to inače rade i za čije se usluge plaća i po više stotina maraka.

Kaže i to da je Trebinje na ovaj način ubrojeno u red rijetkih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj koje ovaj projekat sprovode iz sopstvenih budžetskih sredstava, a cjelokupan posao radi preduzeće „Elektrohercegovina“, koja i održava hercegovačku elektromrežu.

Vesna Duka

Izvor: Nezavisne 

 

BONUS VIDEO

Slični članci

Boravišne takse napunile budžet Srpske za milion KM

Urednik

GKUD „Vladimir Gaćinović“ u posjeti Požarevcu

Urednik

Morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta

Urednik

Dvije nagrade za trebinjski „Orkestar Titanik“

Urednik

Popovopoljski kukuruz klečak sačuvan u posljednji čas

Urednik

U Srpskoj rođene 24 bebe: Trebinje bogatije za jednog, a Nevesinje za pet novih stanovnika

Urednik

Prvi košarkaški kamp „Feel the Trebinje“

Urednik

Vukojevo novo hedonističko odredište u Trebinju

Urednik

Odlazeći američki ambasador oduševljen ljepotama Trebinja (VIDEO)

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više