RS i BiH Vijesti

Sve manje ugostiteljskih radnika za vrijeme ljeta u Bosni i Hercegovini

Dolaskom toplijih dana, ugostitelji u našoj zemlji se suočavaju s tim da gostiju ima, ali radnika sve manje. Najveća je potražnja za konobarima i kuharima koji se većinom, odlučuju za sezonski rad u Hrvatskoj.

Oglasi u kojima se traže konobar ili kuhar sve su češća pojava. Problemi za ugostitelje naročito nastaju dolaskom turističke sezone kada se mnogi odlučuju za rad na hrvatskom primorju. Damir Hajrulahović danas je kao konobar zaposlen u Bihaću. O odlasku ne razmišlja.

DAMIR HAJRULAHOVIĆ, konobar

„Bio sam sezonski u Hrvatskoj, samo malo je više poštovanja prema ljudima koji rade posao taj, malo je veći bakšiš. Plate i primanja – skoro isto. Samo što je tamo više cijenjen, ima slobodno vrijeme, kad je slobodan, slobodan je.“

Poslodavci kažu kako problemi s nedostatkom kvalifikovanog kadra traju već dugo.

AZERINA JUNUZOVIĆ, predsjednica Udruženja ugostitelja Una

„Ne znam jeste li tražili podatke koliko je u zadnjih deset godina odškolovano konobara u Ugostiteljskoj školi u Bihaću. Bit će vam onda sve jasno. Evo, lično u našem objektu nemamo nijednog odškolovanog konobara osim naše porodice.“

Iako je na tržištu rada velika potreba za konobarima, smjerovi za taj poziv u školama jedva opstaju. S druge strane, biti kuhar mnogima je sve privlačnije.

ERVIN BAJREKTAREVIĆ, direktor Mješovite srednje škole u Bihaću

„Konobari već druga godina nisu zastupljeni. Odaziv skoro pa nikakav, vjerovatno jer učenici i njihovi roditelji smatraju da je to potcijenjeno i da taj zanat može raditi svako. To nije tako. Evo vidite, u ugostiteljskim objektima imate konobare koji su ekonomisti, turistički tehničari…, razni profili, jako malo pravih konobara ima.“

Ako stanje ovakvo ostane, ugostitelji kažu, rješenje je uvoz radne snage. Oni koji su tu ne traže mnogo.

DAMIR HAJRULAHOVIĆ, konobar

„Samo treba više poštovati radnika, mi ćemo svi ostati onda, najljepše je kod kuće.“

Izazovi s kojima se suočavaju ugostitelji, kada je riječ o nedostatku radne snage, sve su izraženiji. Ako ste bez posla i razmišljate da uzmete tacnu u ruke, ugostitelji kažu, zaraditi se može između 1.000 i 1.300 KM.

 

 

 

Izvor: BHRT

BONUS VIDEO

Slični članci

Srpska bogatija za 27 beba: U Nevesinju jedan porod

Urednik

Hercegovačke kamiondžije u humanoj misiji za Kosmet

Urednik

Pjesnik Đorđe Nešić za „Nezavisne“: Stihom se oslanjam na Dučića

Urednik

Najava: Muzičko – poetski program “Koracima dalekim”

Urednik

Najava: „Dani japanskog filma“

Urednik

Srpska bogatija za 27 mališana: U Trebinju i Nevesinju rođena po jedna beba

Urednik

Najava: Premijera dokumentarnog filma “Prvih 25 godina Moto kluba TNT Trebinje”

Urednik

Trebinjka Natalija Sulaver najbolja na BH Tennis Masters U12

Urednik

Džudisti „Leotara“ uspješni na Međunarodnom turniru na Cetinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više