Biznis Hercegovina Vijesti

FPM Trebinje: 3D modeliranje u oblaku

Jedna od glavnih tema u svijetu informacionih tehnologija posljednjih godina je „oblak“. Ovaj relativno novi koncept računarstva trebao bi potpuno promijeniti način poslovanja.

Računarstvo u oblaku je trenutno tehnologija koja  doživljava vrhunac razvoja. Ako pogledamo prošlost vidjećemo da se svakih desetak godina pojavi tehnologija koja promijeni način na koji radimo i način na koji koristimo informacione tehnologije. U devedesetima to je bio internet, a zadnjih deset godina na to su se nadovezale socijalne mreže koje nas povezuju i pomažu u dijeljenju informacija. U ovoj dekadi to će sigurno biti oblak.

 

Jednostavno rečeno, računarstvo u oblaku (eng. Cloud Computing) možemo zamisliti kao veliki skup računarskih resursa koji su lako dostupni. Ti resursi mogu biti npr. računarske mreže, serveri, sistemi za pohranu podataka, aplikacije i razne druge usluge. Krajnji korisnik se samo „priključi“ na oblak i koristi resurse koji su mu potrebni, ne zanima ga kako se oni stvaraju i plaća onoliko resursa koliko je potrošio.

 

Korišćenjem oblaka korisnici iznajmljuju infrastrukturu (dakle, ne kupuju je) i dobijaju tačno one resurse koje su tražili. Samim tim, troškovi nisu veliki, a kapitalne investicije mogu čak biti jednake nuli. Ovo je samo jedan od mnogo primjera kako oblak može unaprijediti neku organizaciju. Osim toga, milioni ljudi širom planete koriste usluge bazirane na oblaku kroz, na primjer, društvene mreže (Facebook i Twitter). Najvažnije IT kompanije kao Google, Microsoft i Amazon već danas nude kompletna rješenja za poslovanje u oblaku.

 

Jedna od rijetkih sfera koja je odoljevala upotrebi računarstva u oblaku je računarom podržano konstruisanje, najviše zbog veličine grafičkih podataka koji se podrazumjevaju u CAD sistemima. Međutim, posljednjih par godina svi vodeći proizvođači softvera za CAD modelovanje u svom asortimanu nude i rješenja za konstuisanje u oblaku. U nastavku dajemo kratak osvrt na MakePrintable,  rješenje u oblaku za 3D konstruisanje i pripremu modela za 3D štampanje.

 

MakePrintable, proizvod firme Mixed Dimensions napravljen je sa ciljem pojednostavljivanja procesa između 3D modeliranja  i 3D štampanja. 

 

Odlikuje ga jednostavnost upotrebe, što osigurava uspjeh prilikom 3D štampanja čak i početnicima.  Ova platforma namjenjena je za širok spektar korisnika, od 3D amatera  i kreativaca, pa do inženjera koji u svom radu koriste 3D štampanje  i ne žele da troše vrijeme na popravku debljine zida ili rješavanje problema sa čvrstoćom modela. 

 

MakePrintable kroz svoje module (3D Model Repair, 3D Model Converter, 3D Analyzer and Viewer) radi detaljnu analizu 3D modela i označava problematična područja i na taj način korisniku pomaže da razumije samu strukturu modela. Glavna konkurenska prednost ove platforme u odnosu na slične proizvode je napredno podešavanje debljine zida, odnosno automatsko  podešavanje tankih zidova modela, pa je samim tim priprema modela za 3D štampu izuzetno olakšana.

 

Za sve 3D kreativce i entuzijaste, zvanična internet stranica platfome MakePrintable je: https://makeprintable.com/

 

 

IZVOR: FAKULTET ZA PROIZVODNJU I MENADžMENT TREBINJE

BONUS VIDEO

Slični članci

Cunami ruši tursku obalu nakon zemljotresa

Urednik

„Moguće širenje energije od zemljotresa, ali ne treba paničiti“

Urednik

Nataša Bekvalac i Tanja Savić u Gradu Sunca

Urednik

Novi razorni zemljotres: U Turskoj zabilježen potres jačine 7,8 stepeni

Urednik

Odbijen zahtjev Unije poslodavaca Srpske za ukidanje minulog rada na najnižu platu

Urednik

Cijene nafte porasle nakon prošlosedmičnog pada

Urednik

Haotično veče u Budvi i Herceg Novom: Olujni vjetar oborio kran, nosio krovove, lomio rasvjetu i drveća

Urednik

Evo gdje se nalazi BiH na spisku zemalja svijeta prema broju pušača

Urednik

Trebinje: Bankarski službenik prebacivao novac klijenata članovima porodice

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više