Magazin

Ako imate visok holesterol, ove namirnice trebalo bi češće da jedete

Srčana oboljenja su jedna od najvećih opasnosti za savremenog čoveka, a njima posebno doprinosi povišen holesterol.

Na prvom mjestu se to odnosi na takozvani „loš“ – LDL holesterol, koji je povezan s povišenim rizikom za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Na njegova značajno utiče životni stil i način ishrane, a medicinska platforma Healthline izvdvaja sljedeće namirnice kao poželjne u ishrani ako se trudite da snizite holesterol u krvi.

Mahunarke

Mahunarke su najpoznatiji biljni izvor proteina i obiluju vitaminom B, zatim kalijumom, gvožđem, magnezijumom i, što je posebno važno za digestivni sistem, biljnim vlaknima.

Pregled čak 26 nasumično odabranih studija, objavljen 2014. u medicinskom magazinu Canadian Medical Association Journal, pokazao je da konzumiranje oko 100 grama mahunarki dnevno može da pomogne u snižavanju lošeg holesterola za 6,6 mg/dl.

Druga istraživanja povezala su mahunarke s efikasnim gubljenjem viška kilograma, a u studiji objavljenoj 2016. u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition pokazalo se da je to slučaj čak i kada u jelovniku nije ograničen unos kalorija.

Avokado

Avokado spada u voćke koje su vrlo bogate hranljivim materijama, a tu su u značajnoj mjeri zastupljene mononezasićene masti i biljna vlakna, koja mogu da pomognu u snižavanju lošeg holesterola i podzianju HDL holesterola, poznatijeg kao dobri.

U istaživanju stručnjaka Univerziteta u Pensilvaniji iz 2015. godine utvrđeno je da gojazne osobe koje imaju visok LDL holesterol u krvi mogu da ga snize kada jedu makar jedan avokado dnevno, u poređenju s kontrolnom grupom koja nije jela ovo voće.

Orašasti plodovi

Među darovima prirode koji imaju najviše nutrijenata posebno se izdvajaju orašasti plodovi, prije svega orasi i bademi.

Dok se u orasima nalaze ogromne količine omega-3 masnih kiselina, vrste polinezasićenih masti koje su povezane sa zdravijim srcem, u bademima ima mnogo L-arginina, aminokiseline koja pomaže tijelu da proizvede azot-monoksid, što dalje pomaže u regulisanju krvnog pritiska.

Uz to, orašasti plodovi, piše Healthline, imaju mnogo fitosterola, jedinjenja koja su slična holesterolu i pomažu u njegovom snižavanju tako što blokiraju apsorpciju u crijevima.

Masna riba

Masnije ribe, poput lososa i skuše, odličan su izvor omega-3 kiselina dugog lanca, koje mogu da pomognu u snižavanju zapaljenja i rizika od šloga, uz povećavanje nivoa dobrog holesterola u krvi.

Bijeli luk

Bijeli luk se vijekovima koristio u narodnoj medicini širom svijeta zbog vjerovanja da pomaže kod mnogih stanja, a novija istraživanja pokazuju da u tome ima neke istine.

Bijeli luk sadrži mnoga korisna i moćna jedinjenja, a među njima je vodeći alicin.

 

Izvor: NovostiMagazin

BONUS VIDEO

Slični članci

Vaskršnji vikend horoskop: Čije će emocije buknuti, a ko treba da kupi srećku

Urednik

Šta treba da uradite sa čuvarkućom od prošle godine?

Urednik

Maslačak je simbol proljeća i izvor zdravlja!

Urednik

Kako bez napora očistiti rešetke iz rerne? Jednostavan trik koji zaista funkcioniše

Urednik

Ljeto donosi drastične promjene za ova tri znaka

Urednik

Kada se farbaju jaja po tradiciji: Na Veliki četvrtak ili Veliki petak

Urednik

Moć prirode: Ovo voće je sjajan saveznik zdravog srca!

Urednik

Ovog znaka čeka 20 godina sreće: Imaće uspjeh na svim poljima

Urednik

Kako uzgojiti najsočniji paradajz ovog ljeta

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više