Poznato je da su stari Egipćani, u vrijeme građenja piramida svojim robovima često davali bijeli luk da bi ih održali u dobroj kondiciji. Sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, a bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, gvožđe, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, selen, sumpor i fosfor. Ali, i pored svih ljekovitih svojstava ove grupe ljudi ne bi smjele da ga konzumiraju:
Pacijenti pred operaciju
Ukoliko ćete u skorije vreme biti podrvgnuti hirurškom zahvatu preporučuje se da ne konzumirate bijeli luk najmanje dvije nedjelje prije jer bi se produžilo krvarenje.
Osobe sa niskim pritiskom
Ova čudesna namirnica snižava krvni pritisak, te ako patite od niskog pritiska možete sebi nanijeti više štete nego koristi njegovim konzumiranjem.
Ljudi koji imaju problema sa jetrom
Iako bijeli luk ima antibakterijsko i antivirusno svojstvo i može da ubije bakterije i viruse, ne treba se koristiti u sprečavanju virusa hepatitisa. Naime, neki spojevi bijelog luka mogu da uzrokuju stimulacije u želucu i crijevima, što može da inhibira sekreciju digestivnog soka u digestivnom traktu. Na taj način utiče na varenje hrane i pogoršava mnoge simptome hepatitisa, poput mučnine.
Osobe koje boluju od očnih bolesti
Pacijenti koji boluju od očnih bolesti, posebno oni lošeg zdravlja, takođe, treba da izbegavaju bijeli luk. Tradicionalna kineska medicina promoviše da redovno konzumiranje bijelog luka u velikim količinama duži vremenski period može da ošteti oči i jetru, ali isto tako može da izazove gubitak pamćenja, zujanje u ušima i druge zdravstvene probleme.
Izvor: Glas Srpske