Magazin

In vino veritas (2): Bijela vina

Kao što smo u prvom nastavku serijala “In vino veritas” već pisali vino nastaje tako što se gnječi grožđe, a sok koji se dobija gnječenjem naziva se šira. U osnovi proizvodnje vina leži hemijski proces fermentacije, tokom kojeg, pod uticajem kvasaca u anaerobnim uslovima, dolazi do razlaganja različitih šećera do etanola. Proces vrenja ili fermetacije obično traje nekoliko nedelja, a posle toga vino se prečišćava i pretače u buriće ili bačve.

bijelo vino 1

Crveno i bijelo vino se dobijaju na gotovo identičan način.

Bijelo vino nastaje fermentacijom soka grožđa, bez kože i peteljki. Fermentacija traje oko šest nedjelja, a osnovni zahtjev je da temperatura bude između 15 i 18 stepeni, jer se na višoj temperaturi gube aroma i svježina.

Boja bijelog vina kreće se u žutom spektru – od blijedožute, preko slamnato-žute i zeleno-žute, do zlatno-žute.

Moguća je i proizvodnja bijelog vina od crnog grožđa. Takvo vino se naziva klaret (Claret) u Francuskoj ili Blank de Noar (Blanc de Noirs – šampanjac). Pošto crvena boja vina potiče iz kože grožđa, pri proizvodnji ovih vina se poseban akcenat stavlja na kvalitet grožđa i brzinu prerade, da bi se koža što prije odvojila od soka i izbjeglo bojenje soka pigmentima iz kože.

bijelo vino 2

Najpoznatije vrste bijelog vina

Hercegovina je poznata kao domovina svoje autohtone sorte žilavke. U svijetu su rasprostanjene brojne sorte bijelog grožđa/vina, a najpoznatije su:

Šardone (fr. Chardonnay) — Verovatno najtraženije grožđe na svijetu. Bolje uspijeva na siromašnijem zemljištu, ali se prilagođava i drugim tipovima. Daje male grozdove tanke kože. Rano cvijeta i zri. Danas se gaji u svakoj zemlji u kojoj se pravi vino.

Šenin blan (fr. Chenin Blanc) — Koristi se za najraznovrsnija vina, daje obična i pjenušava, suva i slatka. Gaji se najviše u dolini Loare – jugozapadna Francuska, pa sve do Atlantika. Ima tanku kožu, kasno sazrijeva. Raste i u Južnoj Africi, Kaliforniji, Australiji i Novom Zelandu. Daje dugotrajna vina, ali i vina koja se odmah piju.

Crveni traminer ili Klevner (nem. Gewurztraminer ili Traminer) — Iako je plod žučkasto-roze boje, od njega se prave suva i slatka bijela vina, karakterističnog aromatičnog i začinjenog ukusa – gewurtz znači začin. Porijeklom je iz Aldo Adiđe, italijanske pokrajine u kojoj se govori njemački. Gaji se i u Alzasu (Francuska, dio prema Nemačkoj), Austriji, Njemačkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji, ali i na drugom dijelu sveta – u Australiji i na Novom Zelandu.

Bottle of white wine beside glass of white wine indoorsRizling (fr. Risling) — Ova sorta voli hladniju klimu. Ima blijeda zrna sa mrljama i raste u malim grozdovima. Kasno cvijeta i zri. Daje vrhunska suva, poluslatka i slatka vina. Gaji se u Njemačkoj, Alzasu, Italiji, Australiji, SAD…

Sovinjon blan (fr. Sauvignon blanc) — Grožđe doline Loare, raste na krečnjaku, pijesku, šljunku. Kompaktni mali grozdovi tanke kože. Rano zri. Gaji se i u Italiji, Južnoj Africi, na Novom Zelandu, u Australiji, SAD…

Semilon (fr. Semillon) — Daje sjajna slatka vina i visoko kvalitetna suva. Ima velika zrna i tanku kožu. Traži specifične klimatske uslove. Raste u Bordou u Francuskoj, Čileu, Australiji, SAD, Južnoj Africi…

Žilavka – Od ove sorte grožđa proizvode se kvalitetna, a s probranih vinograda vrhunska vina, vrlo često s dodatkom do 15 % drugih, poželjno takođe autohtonih sorti Hercegovine.

Vino “Žilavka”, svako ponaosob doživljava na svoj način. Ono privlači ljubitelje dobre kapljice svojom posebnošću i osebujnošću, specifičnim mirisom, zaobljenošću, snagom karakterističnom za južna vina. Žilavka nosi pečat Hercegovine.

Divna, kristalno čista, zelenkasto žuta boja, specifična aroma, skladan odnos alkohola i kiselina, bogat ekstrakt – izdvajaju “Žilavku” iznad drugih vina. “Žilavka” je jako vino s 12 – 14 vol. % alkohola, 5 – 6 g/l ukupnih kiselina, uz ukupan ekstrakt 20 do 27 g/l. Svoju pravu punoću i prepoznatljivost postiže dužim odležavanjem u butelji.

U hercegovačkim podrumima vina, uz žilavku, najčešće se pripravlja vino od grožđa sorte Šardone koje je uzelo maha pri uzgoju u hercegovačkim vinogradima jer nije pretjerano zahtjevno za uzgoj, a daje vino dobrih performansi koje se odlično pozicioniralo na tržištu.

HP / vino.rs

Hercegovina Promo, februar 2015

BONUS VIDEO

Slični članci

Ovo su pet horoskopskih znakova koji se ne razvode i vjeruju uvječnu ljubav

Urednik

Ako imate problem sa nesanicom, izbjegavajte ove stvari

Urednik

Nedjeljni horoskop od 2. do 8. oktobra

Urednik

Horoskop za jesen 2023. godine

Urednik

Horoskop otkriva kakav ste roditelj

Urednik

Pet najluđih znakova zodijaka: Da li ste među „posebnima“?

Urednik

Srbijom hara misteriozni kašalj, traje i do dva mjeseca

Urednik

Datum rođenja određuje pravac u životu: Kada se rađaju umjetnici, kada političari, a kada genijalni umovi

Urednik

Bio je ukrašen čuvenim zlatom i jedno vrijeme je smatran najljepšim: Manastir Banjska zadužbina kralja Milutina

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više