Teško je zamisliti život bez šećera. Ali koliko je previše? Američko udruženje za srce preporučuje da žene ne unose više od šest kašičica šećera dnevno, dok je za muškarce granica devet kašičica. To znači najviše 25–36 grama ili oko 100–150 kalorija šećera dnevno. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) savetuje da se unos ograniči na 50 grama, a idealno ne više od 25 grama dnevno.
Čini li vam se to mnogo ili malo? Kada uzmete u obzir da limenka gaziranog pića od 12 oz (355 ml) sadrži 39 grama šećera, dok se u „zdravim“ namirnicama poput granola pločica (8 g šećera) i grčkog jogurta s borovnicama (14 g šećera) krije dodatni šećer, situacija postaje jasnija. Većina nas unosi najmanje duplo više šećera od preporučenih vrednosti.
Zapravo, najveći deo šećera koji konzumiramo dolazi iz skrivenih izvora – ne samo iz slatkiša, kolača i sokova, već i iz brojnih prerađenih namirnica. Osim toga, često ga je teško prepoznati na listi sastojaka.
Znakovi da unosite previše šećera
Zbog ove „skrivenosti“, može vam biti teško da primetite da ste preterali s unosom šećera.
Dr Lela Ahlemann, specijalistkinja za dermatologiju, flebologiju, proktologiju i nutricionu medicinu, otkriva koji su to mogući znakovi prekomernog unosa šećera.
1. Gojaznost i stalna glad
Nije tajna da šećer ima mnogo kalorija. Ali postoji još jedan razlog zbog kojeg brzo dolazi do povećanja telesne mase:
„Ako unosite previše šećera, stalno ste gladni“, kaže dr Ahlemann. „Razlog je taj što šećer privremeno povećava nivo glukoze u krvi, ali nema dugotrajan efekat zasićenja jer ne sadrži vlakna. Upornost osećaja gladi dovodi do neprestanog jedenja, što na kraju rezultira gojenjem – jasnim znakom prekomernog unosa šećera.“
2. Akne
„Kada unosimo šećer, ne raste samo nivo insulina, već i nivo hormona IGF-1 (insulin-like growth factor 1)“, objašnjava dr Ahlemann. „U kombinaciji s insulinom, IGF-1 stimuliše lojne žlezde i dovodi do prekomerne keratinizacije u njihovom području, što uzrokuje začepljenje, pojavu bubuljica i upala.“
3. Žudnja za slatkim i promene raspoloženja
„Visok nivo glukoze u krvi dovodi do lučenja insulina – ali često u tolikoj meri da nivo šećera u krvi ne pada samo na normalan nivo, već ispod njega, što uzrokuje relativnu hipoglikemiju. To dovodi do naglih želja za slatkišima. Kod nekih osoba izaziva i promene raspoloženja, razdražljivost i nervozu“, kaže dr Ahlemann.
4. Upale i oslabljen imunitet
„Uobičajeno, telo apsorbuje šećer u tankom crevu. Međutim, ako količina prostih šećera, poput glukoze i fruktoze, premaši kapacitet apsorpcije, oni dospevaju u debelo crevo“, objašnjava dr Ahlemann.
Prema njenim rečima, to postaje hrana za bakterije koje prirodno nastanjuju debelo crevo:
„Selektivno hranjenje ovih bakterija dovodi do njihovog prekomernog razmnožavanja. Problem je u tome što one na svojoj površini nose endotoksine, poznate kao lipopolisaharidi. Ovi toksini mogu dospeti u krvotok, izazvati tihu upalu, ubrzati starenje organizma i oslabiti imunološki sistem.“
5. Ubrzano starenje
„Naučno je dokazano da visok unos šećera dovodi do formiranja tzv. AGE proizvoda (Advanced Glycation End Products)“, kaže dr Ahlemann. Poredi ovaj proces s karamelizacijom:
„U našem kolagenu, vlakna bi trebalo da budu paralelna. Kada dolazi do prekomerne glikacije (vezivanja šećera), formiraju se ukršteni spojevi u vezivnom tkivu kolagena, što ga čini krutim, lomljivim i sklonim degeneraciji. Što je još važnije, telo gubi sposobnost regeneracije. To znači da kvalitet našeg kolagena opada.“
Ako prepoznajete neki od ovih simptoma, možda je vreme da preispitate svoj unos šećera i učinite nešto dobro za svoje zdravlje!
Izvor: Naxi.rs