Magazin

Preporučena temperatura za frižider i zamrzivač: Zapamtite ove savjete

Ako hranu držite na previsokoj temperaturi, ona može brzo da se pokvari…

Ako je hrana pravilno ohlađena, trajaće duže i duže će ostati sveža. Na odgovarajućoj temperaturi frižidera, uređaj može da drži hranu hladnom i bezbednom za jelo danima ili nedeljama, usporavajući rast bakterija. Takođe, zamrzivači mogu da održavaju hranu svežom i spreče rast bakterija mesecima ili ponekad čak i neograničeno. Zbog kvaliteta hrane i smanjenja rizika od trovanja hranom, bilo bi mudro držati frižider i zamrzivač na preporučenoj temperaturi, navodi Real Simple.

Frižider

Američka administracija za hranu i lekove preporučuje da frižider bude ispod 4 stepena Celzijusa, a zamrzivač ispod -17 stepeni Celzijusa. Međutim, idealna temperatura u frižideru je zapravo niža. Idealna temperatura na kojoj treba da držite hranu je između 1,7 i 3,3 stepena Celzijusa. Ove temperature su blizu nule, ali hrana nije toliko hladna da bi se smrzla. To je takođe najbliže što možete doći do praga od 4 stepena Celzijusa, kada bakterije počnu da rastu.

Temperature iznad preporučenih mogu biti previsoke, a onda hrana može lako da se pokvari. Takođe možete dobiti stomačne probleme od bakterija kao što su salmonela i E. Coli.

Zamrzivač

Zamrzivač je najbolje držati na temperaturi od -17 stepeni Celzijusa, osim kada se dodaje mnogo novih, toplijih namirnica. Možete ručno da smanjite temperaturu zamrzivača na nekoliko sati, ali ne zaboravite da je ponovo smanjite nakon toga. Održavanje zamrzivača na preniskoj temperaturi može povećati vaš račun za komunalne usluge i uzrokovati da hrana izgubi vlagu i ukus. Ako imate puno leda u zamrzivaču, ovo je siguran znak da je temperatura vašeg zamrzivača preniska.

Izvor:  Naxi.rs

BONUS VIDEO

Slični članci

Ruski astrolog: Ova 4 znaka imaće sreću kakva dolazi jednom u 100 godina

Urednik

Ako želite da imate najljepše ruže u bašti zapamtite ove trikove!

Urednik

Pitali smo stručnjake: Da li novac investirati, štedjeti ili oročiti?

Urednik

Žene koje mogu sve: Rođene u ova četiri znaka su definitivno najsposobnije

Urednik

Imate osjećaj da vam vrijeme leti? Evo kako da ga usporite

Urednik

Evo zašto biste svakoga dana trebali da popijete čašu crnog vina

Urednik

VIDEO / Ova plaža je proglašena za najljepšu na svijetu

Urednik

Nedjeljni horoskop od 22. do 28. jula

Urednik

Zašto neki ljudi pričaju u snu?

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više