Magazin Pročitajte još

Španci će višak narandži upotrijebiti za proizvodnju struje

Španci su se dosjetili veoma zanimljivog i još jednog genijalnog načina za upotrebu gorke pomorandže (narandže).

Nime, upotrijebiće ih za pravljenje struje. Sve pomorandže koje ne stignu se ubrati, koje propadaju i trule, planiraju iskoristiti za proizvodnju električne energije – struje.

U proljeće, vazduh u Sevilji je sladak sa mirisom azahara, cvijeta narandže. Toliko imaju pomorandže da predstavlja opasnost za pješake i glavobolju za gradsko odjeljenje za čišćenje.

Sevilja je toliko bogata njima da ih ne stignu toliko ni pojesti ni izvesti. Sami španci ne jedu toliko ove gorke narandže jer se češće koriste za izradu marmelade i džema, naročito u Velikoj Britaniji koje je njihov najveći uvoznik.

Inače ova vrsta pomorandže koju zovu „gorka pomorandža“ je vrsta narandže koja je na Mediteran, tj. u Špaiju, stigla u 10. Vijeku. Zovu je još Sevilja pomorandže. Gorke pomorandže koje potiču iz Azije, unijeli su Arapi prije oko 1.000 godina i dobro su se prilagodili južnoj španskoj klimi.

Inicijalna šema koju je pokrenula firma „Emasesa“, opštinska vodovodna kompanija, koristiće 35 tona voća za proizvodnju čiste energije za pokretanje jednog od gradskih postrojenja za prečišćavanje vode.

Narandže će ići u postojeći objekat koji već proizvodi struju iz organske materije. Kako pomorandže fermentiraju, zarobljeni metan će se koristiti za pogon generatora to jest, stvaranje električne energije – struje.

„Nadamo se da ćemo uskoro moći da recikliramo sve gradske pomorandže“, rekao je Benigno Lopez, šef ekološkog odjeljenja Emasese.

Da bi se to postiglo, procjenjuje da bi grad trebalo da uloži oko 250.000 evra.

„Sok je fruktoza sačinjena od veoma kratkih ugljeničnih lanaca i energetski učinak ovih ugljeničnih lanaca tokom procesa fermentacije je veoma visok“, rekao je on.

„Ne radi se samo o uštedi novca. Narandže su problem za grad i mi proizvodimo dodatnu vrijednost od otpada“, piše Gardijan.

Iako je cilj za sada da se energija iskoristi za pokretanje postrojenja za prečišćavanje vode, eventualni plan je da se višak električne energije vrati u mrežu.

Tim koji stoji iza projekta tvrdi da je, s obzirom na ogromnu količinu voća koje bi inače otišlo na deponiju ili se koristilo kao đubrivo, potencijal ogroman.

Kažu da su ispitivanja pokazala da će 1.000 kg proizvesti 50 kVh, što je dovoljno da pet domova obezbjedi strujom za jedan dan, i izračunavaju da ako se sve gradske pomorandže recikliraju i energija vrati u mrežu, 73.000 domova bi moglo da se napaja eletričnom energijom – strujom iz pomorandži.

U gradu koji ima čak 48.000 drveća pomorandže ovo znači 5,7 miliona kilograma pomorandži i koje se svake godine sakupe prije zime. Od toga će 35 tona pomorandži biti iskorišteno za proizvodnju električne energije.

Ovo je samo jedan korak u španskom planu da se u proizvodnji električne energije u potpunosti osloni na obnovljive izvore energije do 2050. godine.

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Srbijom hara misteriozni kašalj, traje i do dva mjeseca

Urednik

Datum rođenja određuje pravac u životu: Kada se rađaju umjetnici, kada političari, a kada genijalni umovi

Urednik

Bio je ukrašen čuvenim zlatom i jedno vrijeme je smatran najljepšim: Manastir Banjska zadužbina kralja Milutina

Urednik

Dva načina da se oslobodite stresa za manje od 5 minuta

Urednik

Ovi horoskopski znaci svakoga izluđuju

Urednik

Najprodavaniji automobili u Evropi: Tesla kolo vodi, Dacia mu diše za vratom

Urednik

Guraju granice: Ovi horoskopski znakovi uvijek žele postići više

Urednik

Nedeljni horoskop za period od 25. septembra do 1. oktobra

Urednik

Procvjetale šljive i trešnje u po septembra: Da li će zima biti duga i hladna ili su u pitanju klimatske promjene

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više