Magazin

Tri omiljena srpska doručka iz prošlog vijeka

Pred vama su 3 omiljena srpska doručka, sigurni smo da već osjećate miris gibanice ili prženica…

Nekada je bilo mnogo manje izbora namirnica, ali i sredstava, te su se domaćice snalazile na različite načine da svojim nasljednicima spreme ukusan doručak, međutim, tako su nastali neki od najljepših recepata koje i danas obožavamo!

1. PRŽENICE

Sastojci:

  •     2-3 jajeta
  •     malo mlijeka
  •     bajat hljeb

Priprema:

Umutite jaja i malo ih posolite, pa u tu smjesu sipajte mlijeko. Hljeb isjecite na kriške, pa umočite u dobijenu smjesu. Pržite na malo zagrejanog ulja i stavljajte na ubrus da se ocijede od ulja.

Možete ih jesti uz sir, pečenicu, salatu, jogurt, ali si odične i sa džemom!

2. GIBANICA

Sastojci:

  •     1 kg kora za pite
  •     500 gr starog slanog sira
  •     2 kašičice soli
  •     200 ml ulja
  •     8 cijelih jaja
  •     200 ml vode
  •     500 ml jogurta

Priprema:

Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagrije. Podijeliti kore na 6 dijelova. Podijeliti sir na 5 dijelova.

Podmazati veliki pleh i poslagati prvi dio kora jednu na drugu i svaku premazati sa malo ulja. Na zadnju koru staviti komadiće sira. Tako raditi do kraja sa korama i sirom.

Umutiti jaja sa solju, dodati jogurt i vodu, ako vam je ostalo ulja i njega ( mada meni nije ) i sve umutiti.

Iseći gibanicu oštrim nožem pa zaliti u proreze preliv svuda po malo. Nagnuti pleh levo i desno i napred i nazad kako bi preliv svuda prošao.

Staviti da se peče sve do zlatno braon boje. Pitu isjeći ponovo po prorezima, pokriti krpom i prohladiti.

3. JAJA I SLANINA NA MASTI

  •     2 jaja
  •     svinjska mast
  •     kriška hljeba
  •     slatka začinska paprika
  •     malo slanine tanko isječene

Priprema:

Ispržite jaja na oko uz slaninu, potom na krišku hljeba namažite malo masti i pospite odozgo papriku. Za svega par minuta nekada najomiljeniji doručak je spreman, prenosi Stil.

 

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Sunce je ušlo u Strijelca, a sreća u život tri znaka

Urednik

Greške zbog kojih radijatori slabije griju, a računi rastu

Urednik

Konzumacija orašastih plodova povezana je sa manjim rizikom od demencije

Urednik

Nedjeljni horoskop od 25. novembra do 1. decembra

Urednik

Devet najznačajnijih odluka koje možete da donesete u životu

Urednik

Najjeftinija zemlja na svijetu? Za tri marke možete jesti i piti cijeli dan

Urednik

Sedam elegantnih boja koje ćemo nositi ove zime

Urednik

SZO: Antibiotici nedjelotvorni ako se previše i pogrešno koriste

Urednik

Pet znakova koji će ostvariti svoje snove u decembru

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više