Pred vama su 3 omiljena srpska doručka, sigurni smo da već osjećate miris gibanice ili prženica…
Nekada je bilo mnogo manje izbora namirnica, ali i sredstava, te su se domaćice snalazile na različite načine da svojim nasljednicima spreme ukusan doručak, međutim, tako su nastali neki od najljepših recepata koje i danas obožavamo!
1. PRŽENICE
Sastojci:
- 2-3 jajeta
- malo mlijeka
- bajat hljeb
Priprema:
Umutite jaja i malo ih posolite, pa u tu smjesu sipajte mlijeko. Hljeb isjecite na kriške, pa umočite u dobijenu smjesu. Pržite na malo zagrejanog ulja i stavljajte na ubrus da se ocijede od ulja.
Možete ih jesti uz sir, pečenicu, salatu, jogurt, ali si odične i sa džemom!
2. GIBANICA
Sastojci:
- 1 kg kora za pite
- 500 gr starog slanog sira
- 2 kašičice soli
- 200 ml ulja
- 8 cijelih jaja
- 200 ml vode
- 500 ml jogurta
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagrije. Podijeliti kore na 6 dijelova. Podijeliti sir na 5 dijelova.
Podmazati veliki pleh i poslagati prvi dio kora jednu na drugu i svaku premazati sa malo ulja. Na zadnju koru staviti komadiće sira. Tako raditi do kraja sa korama i sirom.
Umutiti jaja sa solju, dodati jogurt i vodu, ako vam je ostalo ulja i njega ( mada meni nije ) i sve umutiti.
Iseći gibanicu oštrim nožem pa zaliti u proreze preliv svuda po malo. Nagnuti pleh levo i desno i napred i nazad kako bi preliv svuda prošao.
Staviti da se peče sve do zlatno braon boje. Pitu isjeći ponovo po prorezima, pokriti krpom i prohladiti.
3. JAJA I SLANINA NA MASTI
- 2 jaja
- svinjska mast
- kriška hljeba
- slatka začinska paprika
- malo slanine tanko isječene
Priprema:
Ispržite jaja na oko uz slaninu, potom na krišku hljeba namažite malo masti i pospite odozgo papriku. Za svega par minuta nekada najomiljeniji doručak je spreman, prenosi Stil.
Izvor: Nezavisne