Ovi prijedlozi za posni ručak biće vam inspiracija kada ne znate šta biste mogli da jedete ili spremite ukućanima.
1. Pastrmka u sosu sa bijelim vinom i limunom
Sastojci:
1,5 kg fileta od pastrmke
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika mješavine biljnih začina
so po ukusu
4 čena bijelog luka
3 kašike iscijeđenog limunovog soka
2 kašike bijelog vina
2 kašike margarina
2 kašike sjeckanog peršuna
Recept:
Filete pastrmke začinite mješavinom biljnih začina i solju. Utrljajte začine u pastrmku, pa zagrijte maslinovo ulje u većoj tavi u i pržite. Svaku stranu ribe pržite po 3-5 minuta sa obje strane na srednjoj vatri. Po potrebi, dodajte još malo ulja. Kada ispržite pastrmku, pažljivo je stavite u tanjir sa strane, odvajajući kožicu. Višak kožice koji se zalijepio za tavu pažljivo uklonite. U istu tavu dodajte isjeckan beli luk, limunov sok i bijelo vino. Dinstajte na srednje nižoj vatri dok bijeli luk ne omekša. Sklonite tavu sa vatre, pa dodajte 1 kašiku sjeckanog peršuna, margarin, pa miješajte dok ne dobijete ujednaćenu strukturu. Ubacite filete od pastrmke, prelijte sosom iz tave i dodajte još 1 kašiku sjeckanog peršuna.
2. Batat sa crvenim sočivom
Sastojci:
4 batata
1 šolja crvenog sočiva
1 kašika ulja
1 kašičica kima
1 manja glavica crnog luka
3 čena bijelog luka
1 konzerva isjeckanog paradajza
1 kašičica mljevenog đumbira
1/4 kašičice cimeta
1/2 kašičice slatke začinske paprike
1 kašičica tucane paprike
1/2 kašičice soli
4 šolje bebi špinata
Još:
ulje po želji (za batat)
so po želji
Recept:
Prepolovite batat, a potom utrljajte ulje i so. Pecite batat sa ljuskom 25-30 minuta na 230°C. Crveno sočivo operite, pa kuvajte oko 7 minuta na srednje nižoj temperaturi (ili prema uputstvu na ambalaži). Dobro ga ocijedite. Isjeckajte crni i bijeli luk, a na srednjoj vatri zagrijte kašiku ulja u većem tiganju. Dodajte kim, pa miješajte i pržite oko 1-2 minuta dok ne krene da puca. Dodajte crni luk i dinstajte dok ne omekša, pa dodajte bijeli luk i paradajz, pa dinstajte oko 1-2 minuta, dok bijeli luk ne zamiriše. Smanjite vatru, pa dodajte crveno sočivo, đumbir, cimet, slatku začinsku papriku, tucanu papriku i so.
Na kraju dodajte špinat i promiješajte. Kuvajte dok špinat ne uvene, a po potrebi dodajte 1/4 šolje vode kako se ne bi zalijepio. U pečenom krompiru, u ljusci, ispasirajte malo unutrašnjost, pa dodajte po 1 kašiku smjese sa sočivom.
3. Riblji ražnjići sa paprikom
Sastojci:
3 fileta ribe po izboru
1 crveni luk
1 šolja paprika raznih boja
1 kašičica sojinog sosa
1/2 kašičice bijelog luka u prahu
1 kašičica tucane paprike
1 kašičica ulja
so po ukusu
biber po ukusu
Recept:
Filete ribe isijecite na deblje kocke, pa je začinite bijelim lukom, solju, biberom, tucanom paprikom i sojinim sosem. Sastojke dobro sjedinite. Na četiri štapića za ražnjiće poređajte naizmjenično isjeckane paprike i ribu. Na tavi za grilovanje zagrijte ulje, pa grilujte riblje ražnjiće po 3 minuta sa svake strane,.
Izvor: Stvar ukusa