Magazin Pročitajte još

Zašto bebe često favorizuju jednog roditelja

Bebama su mame obično na prvom mjestu, a tokom procesa odrastanja i sazrijevanja uzimaju u obzir i ostale članove porodice.

Zašto bebe više vole majku?

Neonatolog iz Njujorka dr Dženifer Brag tvrdi da bebe imaju sposobnost prepoznavanja lica prvih nekoliko dana života, rekla je za „Romper“.

„Pri rođenju, bebe mogu da vide, otprilike, 20 do 30 centimetara ispred sebe. Tokom prvog mjeseca života brzo nauče da spoznaju i druga lica. Pokazuju sklonost prema licima članova porodice“, kaže ona.

U toj ranoj fazi, bebama su mame na prvom mjestu, jer je njen glas obično na šta su prvo navikli. Pored glasa, one prepoznaju miris i zvuk, jer se ovi čulni aspekti kod beba razvijaju prije nego vid. Obično se oslanjaju na njih kako bi prepoznali osobe.

„Većina beba razvija sklonost prema majci u periodu od dva do četiri mjeseca. Od rođenja, kombinacija vida, mirisa i zvuka vjerovatno pomaže bebama da razlikuju svoju majku od drugih. Dojenje pruža savršenu udaljenost između maminih i bebinih očiju, a bebe vole da gledaju majčino lice tokom tog procesa“, kaže Brag. „Tako najbolje doživljavaju miris i zvuk majčinog glasa, koji su slušale cijelo vrijeme dok su bile u materici.“

Kako bebe zavole očeve, a onda i ostale članove domaćinstva?

Pažnja vašeg djeteta dijeli se i na druge članove porodice i to dolazi u razvojnom procesu bebe.

„Tokom prvih nekoliko mjeseci života odojčad počinju da komuniciraju. S majkama se obično odvija njihova najčešća interakcija tokom tog razdoblja, a nakon toga stvaraju primarnu privrženost njima“, kaže Brag.

„Ipak, dijete se veže za pojedinca koji najčešće reaguje na njegove znakove komunikacije kao što su plač ili osmijeh, a to možda nije uvijek majka“.

Kako se roditelji povezuju sa bebom?

Ako vi ili vaš partner primijetite da vaše dijete ima veliku sklonost prema drugom roditelju, postoje načini da se zbližite s djetetom. Odgovarajući na njegove znakove komunikacije i interakcije sa vama, uspjećete da se zbližite.

„Najčešći faktor na osnovu kod odojčad razvijaju povezanost prema roditelju vezan je za vrijeme hranjenja bebe „, objašnjava Kuban. „Međutim, sa razvojem motoričkih sposobnosti, načini vezivanja se mijenjaju. Najbolji način da se roditelj poveže sa bebom je preko zajedničke igre. Primjera radi, građenje dvorca od kotkica u kom učestvuju roditelji i dijete od devet mjeseci je najbolji način da se povežete sa njim“, tvrdi stručnjak.

Povezanost roditelja sa bebom gradi se postepeno. Isto kao što je odraslim jedinkama potrebno vrijeme da steknu povjerenju u neku osobu, tako je i bebama neophodan određeni period da vas upoznaju.

 

Izvor: B92

BONUS VIDEO

Slični članci

Najprodavaniji automobili u Evropi: Tesla kolo vodi, Dacia mu diše za vratom

Urednik

Guraju granice: Ovi horoskopski znakovi uvijek žele postići više

Urednik

Nedeljni horoskop za period od 25. septembra do 1. oktobra

Urednik

Procvjetale šljive i trešnje u po septembra: Da li će zima biti duga i hladna ili su u pitanju klimatske promjene

Urednik

Roditeljske greške zbog kojih je dijete neposlušno

Urednik

Stiže pun Mjesec u Ovnu, 29. septembar je ključni datum! Ovi znakovi će najviše biti na udaru

Urednik

Jesenji horoskop za 2023: Zvijezde poručuju pojedinim znacima da treba da se primire

Urednik

Koje su prednosti i mane gazirane, a koje negazirane vode

Urednik

Jesen stiže, dunjo moja, ali ova tri znaka će da dožive nervni slom

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više