Magazin Posjetili smo Svijet

Krf – najsjevernije grčko ostrvo i mjesto srpskog hodočašća

Krf je najsjevernije grčko ostrvo smješteno u Jonskom moru, odvojeno od obale Albanije Krfskim kanalom koji na svom najužem dijelu ima širinu svega tri kilometra. Po mnogima je i jedno od najljepših ostrva u Grčkoj, a krasi ga izuzetno bogato kulturno-istorijsko naslijeđe koje je zaostavština brojnih carstava i imperija koje su nekad vladale ovim ostrvom, piše Relax Travel & Food Blog.

Detalj iz centra grada Krfa /Kerkire/

Zanimljivo je da je Krf jedino grčko ostrvo koje Otomaska imperija nikada nije uspjela da osvoji, a po raspadu Vizantije njim su preko četiri vijeka vladali Mlečani, a potom i Francuzi, kratkotrajno i carska Rusija, te naposlijetku, prije povratka pod okrilje matične države i Englezi, koji su danas među najbrojnijim turistima.

Do ostrva možete stići kao i mi brzim brodom iz albanske Sarande, ali i trajektom iz grčke Igumenice ili avionom na ostrvski aerodorm smješten u neposrednoj blizini glavnog grada Krfa (Kerkire).

Osim ljepota glavnog grada, Krf kao i druga grčka Jonska ostrva ima izuzetne plaže koje privlače turiste sa svih meridijana tokom ljetne sezone . Plaže su uređene, nude ležaljke i suncobrane i obično su u blizini njih brojni restorani i barovi. Na današnju gastronomiju ostrva su uticale brojne civilizacije, ali su na sreću recepti tradicionalnih jela iz ranijih razdoblja u velikoj mjeri sačuvani, pa giros, suvlaki, feta sir i masline, kao i musaku, danas možete probati u brojnim lokalima na ostrvu.

Krf ima posebno mjesto u srpskoj istoriji jer su na njemu, poslije Albanske golgote u Prvom svjetskom ratu, utočište našli srpska vojska, vlada i kralj. U centru grada Krfa nalazi se Srpska kuća, muzej oformljen u čast srpske vojske, kojim upravlja srpska zajednica a finansira se od strane Vlade Srbije. Imali smo privilegiju da razgovaramo sa rukovodiocem ove ustanove i na poklon dobijemo primjerak knjige „Hodočašće na Krf“…

OSTATAK TEKSTA I GALERIJU FOTOGRAFIJA PRONAĐITE NA RELAX TRAVEL & FOOD BLOGU NA LINKU OVDJE.

Relax Travel & Food koncept možete pratiti i na InstagramuYouTube-u, Tik Toku i Facebook-u.

Izvor: Relax Travel & Food Blog, jul 2023.

 

BONUS VIDEO

Slični članci

Rođeni na ove datume ne mogu biti siromašni

Urednik

Tri prijedloga za ručak u toku posta

Urednik

Dva horoskopska para koja su rođena jedno za drugo: U paru su dobitna kombinacija

Urednik

Svaki horoskopski znak ima svoju tajnu, koja je vaša?

Urednik

Napad u Јerusalimu, ubijeno troje, ranjeno šest ljudi

Urednik

Pogledajte najstarije srpsko drvo, posadio ga je car Dušan Silni

Urednik

Evo kako pravilno tretirati vaš automobil tokom hladnih dana

Urednik

Tri znaka ući će u narednu godinu s puno više novca, a nekima se smiješi i džekpot

Urednik

Trebinjka Nikolina Milić: ‘Fenerbahče’ je novi izazov mojoj karijeri

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više