Magazin Pročitajte još

Ovo začinsko bilje možete uzgajati kod kuće

Začinsko bilje je fantastičan način za dodavanje okusa i boje bilo kojoj vrsti jela ili pića, bilo slatkog ili slanog, bez dodavanja masti, soli ili šećera. Pojedino začinsko bilje možete uzgajati i kod kuće.

Dio biljke, koji se obično suši, naziva se začin. Tu spadaju, na primjer, cimet, biber, kumin, kurkuma, kamilica, klinčići, šafran ili origano i bosiljak.

Osim okusa i boje, svaki od njih također ima svoj skup svojstava koja poboljšavaju zdravlje. Začinsko bilje poput bosiljka, origana, vlasca i ružmarina lako je uzgajati kod kuće, a pružiti će ti svježe, ukusno lišće koje možeš koristiti u supama, varivima i salatama, kao i desertima i koktelima.

Uopšteno, svježe začinsko bilje ima delikatan okus, pa ako ga dodajete u jelo, učinite to u posljednjih nekoliko minuta. Degustacija tvog jela dok se još kuha pomoći će vam da utvrdite jeste li ga dodali dovoljno.

Ako se ne koristi dovoljno začinskog bilja, tada će se malo razlikovati okus jela, ali ako se doda previše začinskog bilja, njihov će okus nadjačati ostale sastojke.

Konzumiranje bilja može pomoći u prevenciji i reguliranju bolesti srca, raka i dijabetesa. Također, može pomoći u smanjenju krvnih ugrušaka i imati protuupalna i antitumorska svojstva. Istraživanja su u toku, ali studije su pokazale da luk, vlasac, poriluk, metvica, bosiljak, origano, kadulja i mnoge druge biljke mogu pomoći u zaštiti od raka.

Bilje bogato antioksidansima, osobito klinčić, cimet, kadulja, origano i timijan, pomažući u smanjenju lipoproteina niske gustoće („lošeg“ kolesterola).

Začinsko bilje prema tome koliko dugo „živi“ može se podijeliti na trajnice ili jednogodišnje bilje. Znati koje su jednogodišnje, a koje trajnice bitno je prilikom planiranja i sadnje biljnog vrta. Najlakše bilje za uzgoj su višegodišnje začinske biljke koje možeš uzgajati u posudama: to su ružmarin, menta, timijan i origano.

Vlasac se takođe lako uzgaja iz sjemena, a jedna od najbrže rastućih biljaka je kres. Višegodišnja biljka je ona koja raste tokom cijele godine i nastavlja živjeti i sljedeće godine. Jednogodišnja biljka završit će svoj životni ciklus u jednoj sezoni.

Jednogodišnje začinsko bilje poput bosiljka i kopra mora se saditi iznova svake godine, ali većina drugih često korištenih biljaka kvalificiraju se kao trajnice. ‘Spavat’ će tamo gdje su zime hladne, da bi se svakog proljeća ponovno oporavile. Neke od najboljih jednogodišnjih biljaka koje možeš uzgajati su peršin, bosiljak, kopar, mažuran i vlasac.

 

Izvor: ATV

BONUS VIDEO

Slični članci

Vaskršnji vikend horoskop: Čije će emocije buknuti, a ko treba da kupi srećku

Urednik

Šta treba da uradite sa čuvarkućom od prošle godine?

Urednik

Maslačak je simbol proljeća i izvor zdravlja!

Urednik

Kako bez napora očistiti rešetke iz rerne? Jednostavan trik koji zaista funkcioniše

Urednik

Ljeto donosi drastične promjene za ova tri znaka

Urednik

Kada se farbaju jaja po tradiciji: Na Veliki četvrtak ili Veliki petak

Urednik

Moć prirode: Ovo voće je sjajan saveznik zdravog srca!

Urednik

Ovog znaka čeka 20 godina sreće: Imaće uspjeh na svim poljima

Urednik

Kako uzgojiti najsočniji paradajz ovog ljeta

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više