Magazin Pročitajte još

Planina koja je dobila ime po Srpkinji tragične sudbine

Ljepote Ovčara i Kablara nadaleko su poznate, a vidikovci na ovim planinima iz godine u godine bilježe sve više posjetilaca. Međutim, okolina Čačka krije još jedan turistički dragulj i potpuno neopravdano zapostavljenu prirodnu ljepoticu.

Planina Jelica prirodna je granica između Dragačeva i grada na Moravi, bogata šumom i živopisnim brdima sa kojih puca veličanstven pogled.

Ono po čemu se Jelica izdvaja od ostalih planina u okolini jeste legenda koja kruži o tome kako je uopšte dobila ovo, za jednu prirodnu površinu, neobično ime.

– Turci su čuli da u Gruži živi prelijepa djevojka koja se zove Jelica, veliki paša je iz Sarajeva odmah poslao svoje vojnike da je otmu i dovedu pred njega. Našli su je u njenom selu, oteli i poveli. Kad su prelazili preko dragačevske planine, ona je uspjela da se otrgne, popne na proplanak i skoči u provaliju. U sjećanje na tu lijepu Gružanku, planina je dobila njeno ime – priča jedan stari Dragačevac.

I dok ova legenda živi, živi i sjećanje na Srpkinju koja nije htjela da služi Turcima, već je sama sebi presudila. Međutim, istoričari kažu da etimologija tog imena može da ima i druge osnove.

Prema pojedinim teorijama, ime je izvedeno od sveca Svetog Ilije, pod čijim imenom se nalazi nekoliko crkava u Dragačevu. Na jednom od najvećih vrhova Jelice, nalazi se i arheološko nalazište pod nazivom Gradina, a koje otkriva ostatke iz doba Vizantije, tadašnje grobnice i bedeme.

 

 

Izvor: Srpska kafe

BONUS VIDEO

Slični članci

Ova tri horoskopska znaka se najbolje ljube

Urednik

Bioskopski hit „oživio“ pjesmu iz 2004. godine

Urednik

Najčešće mane horoskopskih znakova

Urednik

Zbog ovoga ćete odmah prestati da pakujete hranu u prazne kutije od sladoleda

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa do 20. februara

Urednik

Otkrijte šta kom horoskopskom znaku smeta i šta ne vole

Urednik

Greška koju prave mnogi vozači uništava motor

Urednik

Veliki nedeljni horoskop za period od 19. do 25. februara

Urednik

Kada je najbolji trenutak za rezervaciju smještaja za ljetovanje?

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više