Magazin Pročitajte još

Priča kao iz bajke: Spasli rode od sigurne smrti, a one im uzvratile prijateljstvom

Da, dobro ste pročitali, rode kao kućni ili bolje reći dvorišni ljubimci. To su Čeda i Zorica za porodicu Skorupan iz Kovilja. A ako se pitate kako je to moguće da rode ne odlete u toplije krajeve kada im priroda to nalaže, evo i objašnjenja za ovu nesvakidašnju priču.

U dom porodice Skorupan, prvo je stigao Čeda, prije sada već devet godina, kao mladunče sa polomljenim krilom.

– Donio ga je moj unuk Petar. Ja sam mislila šta ću sa njim, bio je malo veći od pileta. I hajd, malo po malo, hranili ga, oporavili i evo i danas, nikoga on ne dira. I sa mačkama i sa psom i živinom, svi se slažu ovdje u dvorištu – prisjeća se Milena Skorupan.

Slične sudbine, nekoliko godina kasnije, u dvorište ovih domaćina, stigla je i roda Zorica. I nju su zaliječili i prihvatili, samo se sa Čedom još nije zavoljela, iako su to priželjkivali svi ukućani.

– Nekada se oni i potuku i leti perje, ali se brzo pomire i kao što vidite, žive u miru sa svima ostalima u dvorištu. Ja sam se raspitivala i čula sam od jednog prijatelja iz Zavoda za zaštitu ptica, da se rode četiri do pet godina ne pare. Evo sada ulaze u petu godinu kako su zajedno, pa čekamo da vidimo hoće li ljubav planuti ovoga proljeća možda – kaže kroz smjeh sagovornica.

Ali kako kaže Milena, ove dvije rode kada dođe ljepše vrijeme, noć provode na ogradi od cigala zajedno. A kada zahladni preko dana budu napolju, a kada padne noć, onda je šupa mjesto u kom noćivaju. Ali, ako ogladne, Milena kaže da su same naučile kako da traže hranu.

– Vjerovali ili ne, ako ja zaboravim ili okasnim, one dođu i lupkaju na prozor. To je znak da je vrijeme za ribu ili parizer koji takođe vole. Ali svježa riba, ove girice sitne, to im je ipak omiljeno – kaže Milena.

Od kada su Čeda i Zorica stanovnici ovog koviljskog kraja, kako čujemo bilo je i novih beba u ulici. Još se samo njihove čekaju, piše Blic.

– Mogu vam reći da su se rađala djeca, pa i kod nas. Ne znam da li to stvarno ima veze, jer ako ima, još ćemo ih više paziti – našalila se Milena za kraj razgovora.

Sada ovo dvoje domaćina dočekuje svoje prijatelje koji su preko zime letjeli u toplije krajeve, pa na banderama oko kuće i na krovovima, sve bude u znaku roda.

Ipak, zna se koji par je najpopularniji u mjestu i šire.

 

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Procvjetale šljive i trešnje u po septembra: Da li će zima biti duga i hladna ili su u pitanju klimatske promjene

Urednik

Roditeljske greške zbog kojih je dijete neposlušno

Urednik

Stiže pun Mjesec u Ovnu, 29. septembar je ključni datum! Ovi znakovi će najviše biti na udaru

Urednik

Jesenji horoskop za 2023: Zvijezde poručuju pojedinim znacima da treba da se primire

Urednik

Koje su prednosti i mane gazirane, a koje negazirane vode

Urednik

Jesen stiže, dunjo moja, ali ova tri znaka će da dožive nervni slom

Urednik

Tri horoskopska znaka koja će pratiti sreća do kraja godine

Urednik

Želite se riješiti mrlja od sunca na koži? To ćete uspjeti pomoću ovih prirodnih sastojaka

Urednik

Vrijeme ide na ruku ovim horoskopskim znacima, druga mladost je najbolje period u njihovom životu

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više