Ex YU Uncategorized Vijesti

Prosječna plata 1.600 evra: Vodoinstalataeri zarađuju kao programeri

U Srbiji je prosječna neto zarada u oktobru prošle godine iznosila 642 evra, najnoviji su podaci Zavoda za statistiku Srbije, a najveće plate ostaju u IT sektoru – 1.600 evra.

Najveće plate imali su zaposleni u kontroli leta, a odmah iza njih slijede programeri i zaposleni u računarskom programiranju i konsultantskim djelatnostima, kao i zaposleni u oblasti naučnog istraživanja i u eksploataciji sirove nafte i prirodnog gasa.

Miloš Turinski iz kompanije “Infostud poslovi” rekao je da je u IT sektoru prosjek plata oko 1.600 evra, a ovako visoke zarade prate i vodoinstalateri, električari, pa čak i šefovi kuhinje.

– Dešava se da određeni poslodavci nude odlične uslove poput oglasa za vodoinstalatera u kojem je nuđeno 240.000 dinara (2.045 evra) ili oglasa za električara u kojem je nuđena početna zarada od 150.000 dinara -1.278 evra- rekao je Turinski za Mondo.

On je naveo da je IT sektor na vrhu liste najtraženijih oblasti u kojima je bilo najviše mogućnosti za zaposlenje, a slijedili su trgovina, prodaja, mašinstvo, administracija i ugostiteljstvo.

S druge strane, u prethodnoj godini poslodavci su najviše raspisivali oglase za prodavace, vozače, magacionere, administrativne radnike, kao i radnike u proizvodnji.

Turinski je rekao da su najtraženiji električari, građevinci, keramičari, vodoinstalateri ili instalateri centralnog grijanja, ali manjak kvalifikovanih radnika se bilježi svuda i poslodavci su primorani da se bore za kvalitetne kadrove na tržištu rada.

On je dodao da Srbiji nedostaju IT stručnjaci, takozvani mediori i seniori, ali i vozači C i D kategorije, magacioneri, ugostitelji, građevinski radnici raznih profila.

Turinski je naveo da je ponuda part-tajm poslova u porastu iz godine u godinu, kako i rimout poslova (poslovi “od kuće”), koji doživljavaju sve veću ekspanziju.

– Ovaj trend je naročito izražen u IT sektoru, ali tu su i pozivni centri, marketing sektor… 2021. godina je završena sa skoro 3.000 rimout pozicija, a 2022. sa 4.000 – istakao je Turinski.

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Zbog klizišta obustavljen saobraćaj za teretna vozila na putu Foča-Goražde

Urednik

Srpska u vrhu najpoželjnijih zemalja za investiranje i turizam u Evropi (VIDEO)

Urednik

Danas završava SET, na rasporedu još tri panela

Urednik

Na današnji dan 1999. počelo NATO bombardovanje

Urednik

Optuženi za uvredu i klevetu prolaziće golgotu

Urednik

Zemljotres kod Banjaluke

Urednik

Servisne informacije za petak, 24. mart

Urednik

Drugi dan SET-a: Za nisku cijenu struje potrebno investirati u obnovljive izvore energije

Urednik

Starosne granice za penziju se polako, ali sigurno pomjeraju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više