RS i BiH Vijesti

Afera „Dozvole“ trese Srpsku: Vozačke ispite prolazili i nepismeni kandidati

Razbijanje kriminalne grupe na području zvorničke regije samo je kap u moru organizovanog kriminala kada je u pitanju fiktivno polaganje vozačkih ispita u Republici Srpskoj, otkriva Srpskainfo.

Da je stanje godinama katastrofalno i da smo kako ocjenjuju stručnjaci, odavno dotakli samo dno, govore stravični podaci o broju poginulih na putevima u Republici Srpskoj.

Istovremeno, u toku je najveća istraga Republičkog javnog tužilaštva protiv osumnjičenih pripadnika organizovane kriminalne grupe koja je u istočnom dijelu Republike Srpske stotinama kandidata na nezakonit način omogućila polaganje vozačkih ispita.

HAPŠENJE REŠETKE ZATVOR
FOTO: SCHUTTERSTOCK

Upleteni i doktori

Stotine ljudi domoglo se tako preko noći vozačkih dozvola, a da nisu prošli ni ljekarske preglede, teorijsku obuku, a ni onaj najbitniji, praktični dio.

Na meti istražnih organa, nakon hapšenja i pritvaranja osumnjičenih članova komisija za polaganje vozačkih ispita, odnosno testova o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja, našli su se i članovi Komisije za polaganje prve pomoći na području zvorničke regije, ali i ljekari koji su izdavali ljekarska uvjerenja iako se kandidati nikada nisu ni pojavili na pregledima.

O tome ko je sve dobio vozačku dozvolu u Republici Srpskoj možda najbolje govori informacija da su ispiti za nekoliko hiljada maraka sređivani i nepismenim kandidatima, te onima koji nisu ni govorili naš jezik.

Način rada na području Ispitnog centra u Zvorniku vjerovatno je identičan onome i u drugim centrima u Republici Srpskoj, ali zvanična potvrda o tome ne postoji, jer u proteklim godinama nije bilo nijedne ozbiljnije istrage.

Cjenovnik

Zvornik, Osmaci, Bratunac, Vlasenica, kao i opštine na teritoriji Tuzlanskog kantona u Federaciji BiH samo su neka od mjesta sa koji su dolazili povlašteni kandidati i dobijali testove sa unaprijed popunjenim tačnim odgovorima. Spisak je, naravno, daleko duži, jer su kandidati prijavljivali fiktivne adrese na području ovih opština, a sve u cilju dobijanja vozačkih dozvola na nezakonit način.

ilustracija za kupovinu vozačkih dozvola
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovakav način polaganja vozačkih ispita kandidati su plaćali iznosima i do 4.000 KM.

Tako je polaganje fiktivnog praktičnog dijela vozačkog ispita koštao do 2.600 KM ili više, u zavisnosti od kategorije za koju bi se kandidati odlučili.

Za polaganje testova o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja na putevima kandidati su osumnjičenima plaćani 1.200 maraka.

Razmjere kriminalnih radnji Komisije za polaganje vozačkih ispita na području Zvornika su, prema navodima istražilaca, ogromne, a tokom istrage prikupljen je veliki broj materijalnih dokaza među kojima su i snimljeni razgovori između osumnjičenih, otkriva odlično obaviješteni izvor Srpskainfo.

Dobijali popunjene testove

Dodaje da je, tokom posebnih istražnih radnji i tajnog snimanja razgovora osumnjičenih koji su praćeni mjesecima, zabilježeno između ostalog, da je velikom broju kandidata na području Zvornika i susjednih opština, kao i Kantonu Tuzla, omogućeno polaganje vozačkih ispita a da se kandidati nisu fizički ni pojavljivali na polaganju teorijskog, a ni praktičnog dijela.

– Pored toga, ti kandidati su polagali testove prve pomoći, a da se nisu morali pojaviti ni na tom ispitu. Većina kandidata je dobila i ljekarsko uvjerenje a da se nije ni pojavila na ljekarskom pregledu, dio njih je bio nepismen, a dio nije ni govorio naš jezik- otkrio je izvor Srpskainfo.

Dodaje kako su kandidati za novac dobijali i unaprijed popunjene testove sa tačnim odgovorima.

Izvor otkriva da je kriminalna grupa zaradila velike iznose novca, a tačan iznos trebao bi biti utvrđen do kraja istrage.

Uhapšeni u akciji kodnog naziva “Alter ego” navodno su gotovo dvije godine na području više opština u Republici Srpskoj, ali i Federacije BiH, djelovali kao organizovana kriminalna grupa i omogućavali kandidatima da bez pojavljivanja na ispitima i praktičnom dijelu – vožnji, uz odgovarajući novčani iznos, dođu do vozačkih dozvola.

Osumnjičeni

Kao vođu kriminalne grupe koja je razbijena u akcijama „Alter ego“ i koji se od kraja septembra nalaze u pritvoru, Republičko javno tužilaštvo označilo je Dalibora Krunića, vlasnika auto-škole “Dado” u Zvorniku.

Odmah iza njega je osumnjičena šefica Upravno-pravnog odjeljenja Policijske uprave u Zvorniku Milijana Pepić, koja je ujedno bila i sekretar Komisije za polaganje vozačkih ispita.

Ostali osumnjičeni – Dragan Stjepanović iz Zvornika, Branislav Pisić, vozač instruktor, Ivan Lukić, republički saobraćajni inspektor, te Miroslav Grujičić bili su članovi komisije za polaganje vozačkih ispita, odnosno polaganje testova o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja.

Osumnjičeni Mirko Stojanović, kojem je takođe određen jednomjesečni pritvor, vlasnik je auto škole “Omega 1” u Bratuncu.

Pritvor osumnjičenima određen je zbog opasnosti da će boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze, te uticati na svjedoke i ometati krivični postupak.

 

 

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

U BiH najmanje 50.000 patoloških kockara

Urednik

Ništa od minimalca od 1.000 KM: FBiH neće sprovesti ambiciozno najavljeni plan

Urednik

Koncertom Zdravka Čolića zvanično otvorena ski sezona na Jahorini

Urednik

Srpska bogatija za 28 beba

Urednik

Trebinjka Tijana Lučić u svijetu modnog dizajna: „Shesno“ je brend na koji sam najponosnija

Urednik

Večeras otvaranje retrospektivne izložbe „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970-1992“

Urednik

Mostar: U dvorištu škole pronađen kostur

Urednik

Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak: Nakon rješenja slijede isplate

Urednik

Održana sjednica Gradskog savjeta

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više