Hercegovina Vijesti

Brzu cestu kroz Hercegovinu usporava procedura

Od Trebinja do Ustiprače planirana je gradnja brze ceste, a ove godine treba da bude izrađen projekat i studijska dokumentacija kojom će biti definisana optimalna trasa brzog puta.

Ovo kaže Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS.

Njega je narodni poslanik Đorđe Vučinić, koji je inače iz Trebinja, postavio poslaničko pitanje “kada će biti započet projekat auto-puta od Trebinja do Foče, kada će započeti izgradnja istog, te kada će se završiti.”

– U skladu sa prostorno-planskom dokumentacijom, predmetna dionica puta planirana je da se realizuje kao dionica brzog puta Ustiprača – Foča – Gacko – Trebinje. Prema informaciji iz JP „Autoputevi Republike Srpske“, Planom nabavki za 2023. godinu planirana je izrada Generalnog projekta i studijske dokumentacije kojom će biti definisana optimalna trasa brzog puta. Nakon toga, u skladu s važećim zakonskim i podzakonskim propisima, pristupiće se realizaciji narednih aktivnosti kao što su obezbjeđivanje novca, eksproprijacija nepokretnosti izbor izvođača radova i izgradnja – odgovorio je Čubrilović.

Podsjećamo, predsjednik RS Milorad Dodik i premijer RS Radovan Višković su krajem marta boravili u zvaničnoj posjeti u Trebinju kada je najavljena realizacija ideje izgradnje auto-puta i brze ceste od Trebinja do Višegrada.

– Na nekim dionicama će to biti auto-put, a na nekim brza cesta. Cilj je da se spojimo kod Višegrada na konekciji prema Srbiji i prema Istočnom Sarajevu – objasnio je Dodik.

BROJKE

Po podacima koje je saopštilo Ministarstvo saobraćaja i veza RS, u proteklih 16 godina, od 2006. do kraja prošle godine, na istoku Srpske, od Bijeljine do Trebinja, u rehabilitaciju magistralnih i regionalnih puteva uloženo je oko 701,1 milion KM, u održavanje 397,9 miliona KM, te u građenje 303,7 miliona KM.

Istovremeno, u sjeverozapadnoj regiji RS (od Novog Grada do Bijeljine, uključujući i Bijeljinu) za rehabilitaciju magistralnih i regionalnih puteva uloženo je oko 81,6 miliona KM, u održavanje 403,6 miliona KM, te u građenje 508,9 miliona KM.

 

Izvor: Top portal

BONUS VIDEO

Slični članci

Košarkašice Leotara poražene u Trebinju

Urednik

Vraćena spomen ploča srpskim vojnicima na groblju u Prištini

Urednik

Orkanski vjetar na Sokocu, udari od 111 kilometara na čas

Urednik

Akcija „Džad“: U Srpskoj uhapšene 23 osobe

Urednik

Nevjerovatno: Jeftini letovi iz Bosne i Hercegovine sa Wizzairom i Ryanairom, već od 9 €

Urednik

Ryanair će u 2024. Dubrovnik povezivati s 18 evropskih odredišta

Urednik

Dio sveštene odežde Svetog Vasilija Ostroškog čuvaće se u Blagaju kod Mostara, svečano unošenje u nedjelju

Urednik

Akcijske cijene posnih proizvoda u „Slatkim kućama“ i „SL marketima“

Urednik

Restoran Ognjište: Tokom decembra budite dio najboljeg provoda u gradu

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više