Hercegovina Vijesti

Čekaćemo na okončanje pandemije: Vanredna situacija u Srpskoj do daljeg

Prema informacijama Svjetske zdravstvene organizacije, okončanje pandemije još nije blizu, zbog rizika od širenja kovid 19 u brojnim zemljama svijeta. Zbog toga ukidanje vanredne situacije u Republici Srpskoj do sada nije razmatrano.

Ovo je odgovor iz Ministarstva zdravlja RS na pitanje Srpskainfo da li će, zbog poboljšanja epidemiološke situacije i ublaženih mjera, biti predloženo ukidanje vanredne situacije u Srpskoj, koja je proglašena u martu 2020. godine zbog epidemije novog virusa korona.

– Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske redovno prati domaće, regionalne i međunarodne epidemiološke izvještaje. Iako je u Republici Srpskoj trenutno stabilna epidemiološka situacija, zbog čega su na snazi ublažene epidemiološke mjere, pandemija je još uvijek u toku, a prema informacijama Svjetske zdravstvene organizacije, okončanje pandemije još nije blizu, zbog rizika od širenja kovid 19 u brojnim zemljama svijeta, te zbog toga ukidanje vanredne situacije u Republici Srpskoj do sada nije razmatrano – obrazlažu u ministarstvu.

Podsjećaju da odluku o proglašenju vanredne situacije za teritoriju Republike ili dio teritorije Republike donosi Vlada Republike Srpske na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije.

Najveća zdravstvena javna ustanova u Republici Srpskoj, Univerzitetski klinički centar se od 1. marta vratio u normalan režim rada, a kovid pacijenti se zbrinjavaju na Klinici za infektivne bolesti. Ostale opšte bolnice su ukinule kovid odjeljenja, a domovi zdravlja ukinuli su posebne ambulante za akutne respiratorne infekcije.

– Raduje nas, ako tako možemo reći, što su blaže kliničke slike i manji broj pacijenata, ali oprez i dalje ostaje – ocjenjuju u UKC RS.

 

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Pucnjava u Mostaru, oštećna tri automobila

Urednik

Crveno svjetlo poskupljenju obuke za vozače

Urednik

Nestala Marija Spaić iz Trebinja, u toku potraga

Urednik

Naprava sa tajmerom eksplodirala ispred Bolnice u Trebinju

Urednik

Svjetski dan bez automobila – Učinimo nešto dobro za našu planetu

Urednik

Poziv vjernicima na doček patrijarha u subotu u 19 časova i na liturgiju u nedjelju u 9 časova

Urednik

Spasavanje sela i očuvanje porodice: Srbija mladim bračnim parovima kupuje kuće i imanja

Urednik

Drapić: U Ljubinju otvorena radna mjesta, a realizuju se i infrastrukturni projekti

Urednik

Bolan početak školske godine: Iz “Ribnikara” se ispisalo 60 učenika, niko nije htio da bude direktor

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više