Svijet Vijesti

Cijena zlata skočila na jednogodišnji maksimum

Zabrinutost zbog finansijskog zdravlja banaka izazvala je pometnju u vezi zlata. Kada su američke banke kao što su Silicon Valley Bank i Signature Bank najavile probleme s insolventnošću, a zatim se pojavile vijesti da je Evropska banka „Credit Suisse“ takođe u nevolji, trgovci su pohrlili ka sigurnoj imovini.

Međutim, od tada su interveniale svjetske središnje banke, vlade i komercijalne banke. UBS je pristao kupiti „Credit Suisse“ uz finansijsku potporu švajcarske vlade. Fed je pružio pomoć pogođenim bankama i čini se da je kriza, barem za sada, gotova.

Ali, cijena zlata ostaje visoko u odnosu na cijenu iz 2000. godine i blizu je rekordno visokih nivoa iz 2017. godine.

Postoje i drugi činioci koji povećavaju popularnost zlata. Bankarska mini kriza prisilila je svjetske središnje banke da preispitaju svoj pogled na kamatne stope. Veće kamatne stope mogu vršiti pritisak na bilanse banaka, pa se, kako bi se spriječila potencijalna sistemska bankarska kriza, svi slažu da bi svjetske središnje banke poput FED-a trebale prestati podizati stope.

U nestabilnom privrednom okruženju usred visoke inflacije i geopolitičkih napetosti između SAD-a, Rusije i Kine, zlato postaje još privlačnije. Rusija, Kina i njihovi saveznici nastoje okončati dominaciju dolara širom svijeta, a prema Svjetskom savjetu za zlato, središnje banke kupuju rekordne količine zlata u ovim nesigurnim vremenima, prenose agencije.

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Mostar: Nestao Bruce Lee

Urednik

Hrvatska trenutno favorit za pobjedu na Evroviziji: Evo na kojem mjestu je Srbija

Urednik

Teja Dora će predstavljati Srbiju na „Evroviziji“ u Malmeu

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje danas?

Urednik

Čast i privilegija: Trener Leotara u stručnom štabu Srbije

Urednik

Mlijeko u BiH dva puta skuplje nego u Hrvatskoj, a maslac čak tri puta

Urednik

Učenik napao nastavnika u školi u Crnoj Gori

Urednik

Trebinje nizom aktivnosti njeguje sjećanje na vladiku Atanasija

Urednik

Agencija za statistiku BiH: U 2023. registrovano više od 1,2 miliona vozila

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više