RS i BiH Vijesti

Cijene svadbenih proslava veće za oko 30 odsto nego prošle godine

Svi koji su prošli kroz to iskustvo, znaju da je organizovanje svadbe velika glavolomka, ne samo za mladence. Oni koji su se za ovaj važan korak odlučili u skorije vrijeme imaju brigu više jer cijene vrtoglavo rastu. Ipak matičari u nekim beogradskim opštinama već zakazuju vjenčanja za maj sledeće godine.

Cijene vjenčanja veće su za oko 30 odsto nego prošle godine. Vjenčanje, uz matičara, u restoranu, sada košta 16.101 dinar, kažu organizatori vjenčanja.

– Nije poskupio samo restoran, poskupjelo je praktično sve. I vjenčanica, i odjelo, i nakit, i dekoracija, i torte. Poskupjela je i matična služba, odnosno taj formalni deo zakazivanja vjenčanja. Bendovi takođe – navodi za RTS Boško Bubanja, predsjednik Udruženja „Ivent industrija”.

Sezona svadbi traje od aprila do kraja novembra. Ako želite da sve bude onako kako ste zamislili, potrebno je da sve rezervišete godinu dana unaprijed.

– Mladenci iz Beograda, Srbije popunjavaju maj, jun, septembar, oktobar. A mladenci iz inostranstva, koji žive u inostranstvu, a prave svadbu u Srbiji, oni nam popunjavaju jul, avgust. Tako da se ravnomjerno popuni period od šest mjeseci svadbi koliko se generalno dešavaju u Srbiji – kaže Marija Vukadin iz agencije za organizaciju vjenčanja.

vjenčani prsteni
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ideje često nerealne, svake godine sve manje proslava

Ideje za vjenčanje mladenci danas uglavnom pronalaze na društvenim mrežama, pa se često ispostavi da to što su zamislili i nije baš najbolja ideja, kažu organizatori vjenčanja, piše RTS.

– Od dolazaka mlade helikopterom, preko torti koje ne mogu da uđu u prostoriju koliko su velike i tako dalje. Do puštanja golubova, dovođenja konja i tome slično – dodaje Boško Bubanj.

– Ako krenemo od mladoženje, njima je najbitnija muzika, hrana. Djevojkama je bitniji taj neki enterijer, eksterijer, izgled restorana. Naravno, vjenčanica, šminka i frizura – napominje Marija Vukadin.

Prosječna svadba u Srbiji od 200 zvanica košta oko 20.000 evra. Svake godine bilježi se manje proslava. Prošle godine bilo ih je 25.000, a ove godine organizatori vjenčanja očekuju da će ih biti 4.000 manje. Kažu, razlog je strah mladenaca da li će imati dovoljno novca da pokriju sve troškove.

 

 

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Večeras otvaranje retrospektivne izložbe „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970-1992“

Urednik

Mostar: U dvorištu škole pronađen kostur

Urednik

Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak: Nakon rješenja slijede isplate

Urednik

Održana sjednica Gradskog savjeta

Urednik

Za djecu bez jednog ili oba roditelja Grad obezbijedio 27.000 KM

Urednik

Tehničko ili političko pitanje – šta će pokazati rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori?

Urednik

Ove godine u Srpskoj povećan broj turista za 10 odsto

Urednik

Ništa od 1.000 KM miminalca u FBiH, razgovori od 2025.

Urednik

Lana Pudar prošla u polufinale Evropskog prvenstva

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više