Visok nivo kancerogenog akrilamida pronađen je u čipsu sa okusom paprike koji je putovao iz Srbije, objavljeno je na sajtu Evropske komisije 2. avgusta.
Zemlja prijave je Hrvatska gdje je i uništen, navodi se na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje.
Kako su prenijeli pojedini mediji, Hrvatska agencija za hranu je saopštila da se procjenjuje da prisustvo akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja kancera svim starosnim grupama.
Akrilamid se obično nalazi u hljebu, prženom krompiru, čipsu, žitaricama za doručak, keksima, krekerima i kafi.
U saopštenju Ministarstva poljoprivrede navodi se da je po dobijanju RASFF notifikacije o povišenom nivou akrilamida u prehrambenom proizvodu čips sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, poljoprivredna inspekcija izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona za proizvodnju spornog proizvoda.
„Kontrola je u toku i nakon dobijanja rezultata analiza, objavićemo detaljnije informacije i mere koje će poljoprivredna inspekcija preduzeti“, navode iz Ministarstva, prenosi Euronews.
Izvor: Nezavisne