Ex YU Vijesti

Crna Gora: I pored dnevnice od 50 eura za pica majstora, radnike ne mogu naći

Turistički poslenici su zadovoljni posjetom turista, ali nijesu ponudom radne snage. I pored povećanja sezonskih plata, koje se kreću od 50 eura na dan za pica majstora do 800 eura mjesečno za konobare sa plaćenim stanom i hranom, vlasnici turističkih objekata teško da mogu naći radnike. Sagovornici kažu da sezonci iz drugih gradova još nijesu počeli da dolaze, a da ih naši ucjenjuju, piše Pobjeda.

Plate

U oglasima kuvarima nude plate od 1.200 eura nagore, barmenima sada od 800 do 900 eura, konobarima 700 eura, koliko su poslodavci spremni da plate i pomoćnog kuvara. Uz to idu plaćen smještaj i hrana. U luksuznijim odmaralištima cijene rada su osjetno veće, ali i pored toga domaće radne snage nema, pa se poslodavci sve više interesuju za radnike iz Kine, Filipina, Meksika…

– Naši traže plate kao u Hrvatskoj, a mi im to ne možemo dati. Turisti koji imaju para idu u rizorte i hotele, kod nas popiju kafu, limunadu i to je to. Nemamo toliku zaradu da bi dali veće plate – kaže jedan od vlasnika plažnih barova i dodaje da u Hrvatskoj već ima radnika iz Nigerije, Afrike do Filipina Meksika, Tajlanda…

– Čuo sam da će i kod nas početi dolaziti čak i iz Nepala, Šri Lanke… – kazao je Pobjedi jedan od vlasnika hotela u Budvi. Petar Golubović, direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma, kaže da su plate sezoncima, zahvaljujući povećanju minimalca, znatno više nego prethodnih godina.

– U određenim ugostiteljskim objektima značajno su uvećane zarade za pozicije koje ne traže visok nivo kvalifikacije. Plate za pozicije koje traže određene vještine, npr. pica majstor, barmen i sl, su veće, ali opet zavise od poslodavca do poslodavca – tvrdi Golubović i ističe da se kvalitetni i kvalifikovani radnici iz naše zemlje često odlučuju za sezonske poslove u Hrvatskoj zbog značajno viših plata, ali i uslova rada.

– Imati slobodan dan kao sezonski radnik u nekom plažnom baru ili restoranu je kod nas rijetka pojava, a u Hrvatskoj se podrazumijeva – poručuje Golubović.

Milica Kraljević iz digitalne platforma zaposli.me kazala je Pobjedi da je interesovanje za sezonsku radnu snagu očekivano veliko i da je ove godine krenulo još u februaru i martu.

– U skladu sa povećanim minimalcem povećane su i plate u ugostiteljstvu, a poslodavci nude i druge benefite koji čine značajne faktore kada je u pitanju odabir sezonskog posla – kaže Kljajević i ističe da plate zavise od spremnosti poslodavaca da ulože u radnu snagu.

Ponuda

– U svakom slučaju, ponuda na našem tržištu postoji. Zavisno od ličnih preferencija i zahtjeva, kandidatati odlučuju hoće li raditi u Crnoj Gori, Hrvatskoj, ići u studentske razmjene u Americi ili otići u neku sasvim drugi zemlju… – navodi Kraljević.

Aleksandra Milićević sa digitalne platforme prekoveze.me kaže da je obradovalo saznanje da se poslodavci uglavnom pridržavaju povećanja minimalca, tako da su i plate dosta konkurentne u odnosu na regionalna tržišta.

– Konobari i kuvari su najtraženiji, a plate su u skladu s tim – kazala je Milićević i naglasila da ponuda na našem tržištu i te kako postoji, s tim što je pitanje koliko su kandidati kvalifikovani za pojedine pozicije.

– Treba dodatno raditi na usavršavanju radne snage iz oblasti ugostiteljstva npr. angažovati mentore, sprovoditi prakse i sl – naglašava Milićević dodajući da ima i kandidata koji odlaze u Hrvatsku i druge zemlje.

– Saznali smo da nije uvijek presudna plata, već da motiv nalaze i u drugim benefitima – tvrdi Milićević i objašnjava da su, na primjer, radnici sa bogatim radnim iskustvom u poziciji da ispregovaraju i bolje uslove, što se tiče plate i drugih benefita (obezbijeđeni hrana i smještaj, dodatne obuke, prakse itd)

Golubović: Poslodavci koji nijesu korektni prema radnicima štete sebi

Petar Golubović ističe da je korektnost poslodavca od slučaja do slučaja.

– Generalno, poslodavci koji nijesu korektni prema zaposlenima direktno štete svom biznisu, jer je onda nekorektnost radnika uzročno posljedična stvar – kazao je Golubović.

Kuvari

Hrvatskoj nedostaje 35.000 sezonaca

Od 150.000 radnika koji su potrebni Hrvatskoj za predstojeću ljetnju sezonu, trenutno ih, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, fali između 30.000 i 35.000.

Iako je Hrvatska zakonski regulisala angažman sezonskih radnika, mnogi sezonci sa tržišta radne snage se odlučuju da odu u inostranstvo, iako ni plate nijesu male.

Primjera radi, plata kuvara kreće od 2.000 do 2.500 eura, konobara oko 1.000 eura plus bakšiš, a ostali pomoćni radnici mogu da očekuju plate do 1.000 eura. Uz to gotovo svi poslodavci nude smještaj, a veliki broj i hranu za sezonce.

Italiji fali 250 hiljada radnika

Italija se suočava sa sličnim problemom kao i zemlje regiona. Italijani su sve manje zainteresovani za bilo kakav rad, pa čak i sezonski jer kako kažu mnogi poslovi su previše naporni i malo plaćeni. Samo u turizmu, prema riječima resornog ministra Masima Garavalje, ove godine fali 250.000 radnika i sve je teže pronaći konobare, kuvare, recepcionere i ostalo osoblje. Italijanima fali ove godine i berača voća, fizikalaca, portira, stolara, čistačica i čistača, građevinskih radnika, majstora itd.

 

Izvor: Boka News

BONUS VIDEO

Slični članci

„Prosvjeta” i SPC Mostar dodijelili 159 stipendija učenicima i studentima iz Hercegovine

Urednik

Parohija Druga gatačka organizuje pokloničko putovanje u manastire Tumane, Nimnik i Manasiju

Urednik

„Najbolji čovjek na svijetu“ u Kulturnom centru Trebinje

Urednik

Fabanje jaja za nemoćne i bolesne u Trebinju

Urednik

Porodica Galeb gradi objekat socijalnog staranja u Trebinju

Urednik

Ovog jutra Srpska bogatija za 15 novorođenčadi, Nevesinje za jednu djevojčicu

Urednik

„Wine Fine Trebinje 2025“: Umjetnost življenja na jugu

Urednik

U toku su radovi na postavljanju poda u novom Hramu Svete Trojice u Gacku

Urednik

Odata počast za 99 poginulih boraca Bilećke brigade VRS

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više