Hercegovina Vijesti

Da li je rad Rudnika i Termoelektrane Gacko ugrožen zbog lošeg kvaliteta uglja?

Da li je rad Rudnika i Termoelektrane Gacko ugrožen zbog lošeg kvaliteta uglja? Prošla godina bila je izuzetno teška, a jedini izlaz u tom proizvodnom preduzeću vide u nabavci opreme za prečišćavanje uglja. Rezerve u eksploataciji dostižu jedva dvije trećine potrebne kalorične vrijednosti za rad termo bloka. Do trenutka instaliranja, proizvodnja uglja i struje biće pod stalnim pritiskom.

Količine kvalitetnog uglja u gatačkom rudokopu iscrpljene su u prethodne četiri decenije, zbog čega rudari danas kopaju onaj lošijeg kvaliteta.

Riječ je o tzv.povlatnoj zoni, opterećenoj proslojcima gline i laporca. Uspiju da obezbijede maksimalno potrebe za dva dana.

– Pritisak na ljude koji rade ovdje je ogroman, Rudnik je najteža karika, kada je potrebno obezbijediti osam hiljada tona uglja lošeg kvaliteta – rekao je Sreten Beatović, rukovodilac proizvodnje, Rudnika Gacko.

Iako je prvobitno projektovani životni vijek Termoelektrane istekao, iz rukovodstva preduzeća stiže odričan odgovor – radni vijek, uz modernizaciju i ulaganja, može biti produžen.

Blok ne smije stati, a razloga je više.

– Iz ugla energetske stabilnosti, to je objekat koji ne bi smio nikako biti zatvoren, Republika Srpske nije spremna za zelenu agendu, nisam protiv zelene energije – naveo je Maksim Skoko, v.d. direktora ZP Rudnik i Termoelektrana Gacko.

– Mogu da kažem da će tržište neko ko će odrediti životni vijek, nameće se dekarbonizacija, procjene su da će narednih 5, 10, 15 godina ta cijena pasti ispod proizvodne cijene u Tetmoelektrani – dodao je Ivan Koprivica, izvršni direktor za tehničke poslove Elektroprivreda Republike Srpske, Trebinje.

Trenutna eksploatacija zahtijeva veći broj ljudstva i transportne mehanizacije.

Da bi smanjili troškove i vrijeme, rudari moraju da izmjeste trakasti transporter uglja do glavnog kopa. Posljedice uglja lošeg kvaliteta osjećaju i u Termoelektrani.

– Osnovna posljedica lošeg kvaliteta uglja je niska proizvodnja električne energije, loš kvalitet povlači velike količine pepela, prošle godine imali smo velike probleme – upozorio je Saša Nikolić, rukovodilac RЈ Termoelektrana, Gacko.

Da bi smanjili upotrebu velikih količina mazuta za sagorijevanje uglja, u planu je instaliranje jedinstvene opreme za prečišćavanje uglja.  Projekat su podržali Elektroprivreda i Ministarstvo.

– Matično preduzeće preuzelo je obavezu, kreditiraće taj projekat koji će se za tri do četiri godine isplatiti, u odnosu koliko sada novca izdvajamo za mazut i koliko gubimo na snazi – pojasnio je Koprivica.

Za to vrijeme, treba riješiti problem ulaznih troškova za proizvodnju kilovatčasa termo eneegije i uskladiti proces dekarbonizacije s evropskim direktivama.

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Novi zemljotres – epicentar u blizini Mostara

Urednik

Saša Lokner naredne sedmice u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

„Alfini“ klinci imali nedjelju za uživanje u Mostaru

Urednik

Er Srbija od sutra uspostavlja direktnu avio-liniju od Beograda do Hercegovine

Urednik

FOTO / Gatačke odbojkašice na korak od titule

Urednik

Rukometaši Hercegovine savladali Vogošću

Urednik

VIDEO / U Muzeju Hercegovine održan omaž Aleksi Šantiću

Urednik

Rukometaši Leotara remizirali u Trebinju sa tuzlanskom Slobodom

Urednik

Košarkaši Leotara savladali Posušje

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više