RS i BiH Vijesti

Danas Veliki ponedjeljak: Počela je sedma, posljednja sedmica Vaskršnjeg posta

Počela je sedma, posljednja sedmica Vaskršnjeg posta, a svi dani u njoj nose naziv Veliki, pa je tako danas Veliki ponedjeljak.

Posljednja sedmica Vaskršnjeg posta, Strasna ili Stradalna nedjelja uvodi u Tajnu stradanja Gospodnjeg.

U ovoj sedmici vjernici bi trebali da se potrude da oproste jedni drugima sve međusobne grijehe i uvrede, jer, kako uči hrišćanstvo, ako oprostimo drugima i Hristos će oprostiti nama.

Crkvenim tipikom od najstarijih vremena za ovu sedmici propisan je najstrožiji post, na vodi.

Jedu se samo hljeb, so i voće, a Veliki petak i Velika subota potpuno su bez hrane. Ulje i vino dozvoljeni su samo na Veliki četvrtak, jer je toga dana ustanovljena Sveta tajna pričešća.

Svaki dan ove sedmice ima svoju temu – ponedjeljak, utorak i srijeda posvećeni su sjećanju na posljednje besjede Isusa Hrista.

Na Veliki četvrtak, hrišćani se sjećaju Tajne večere i Hristovog pranja nogu svetim apostolima, kojim nas Gospod uči najdubljem smirenju. U crkvama vezuju se zvona, umjesto kojih se oglašavaju klepala. Već ponegdje počinje bojenje jaja.

Na Veliki petak, dan stradanja sina Božijeg, Crkva se sjeća brojnih događaja -od izvođenja Isusa Hrista pred sud Pontija Pilata, do polaganja njegovog tijela u grob.

U nedjelju je Vaskrs.

 

HP, april 2022.

BONUS VIDEO

Slični članci

„Najbolji čovjek na svijetu“ u Kulturnom centru Trebinje

Urednik

Fabanje jaja za nemoćne i bolesne u Trebinju

Urednik

Porodica Galeb gradi objekat socijalnog staranja u Trebinju

Urednik

Ovog jutra Srpska bogatija za 15 novorođenčadi, Nevesinje za jednu djevojčicu

Urednik

„Wine Fine Trebinje 2025“: Umjetnost življenja na jugu

Urednik

U toku su radovi na postavljanju poda u novom Hramu Svete Trojice u Gacku

Urednik

Odata počast za 99 poginulih boraca Bilećke brigade VRS

Urednik

Policija kaznila 20 pijanih vozača u Hercegovini

Urednik

Proteinske kaše – savršen početak dana: UKUS KOJI PARIRA NAJLJEPŠIM POSLASTICAMA

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više