RS i BiH Vijesti

Direktno gasno snabdijevanje – dobit za Srpsku

Saradnja Republike Srpske i Gasproma pokazala se više nego uspješnom i svaka nova posjeta predsjednika Milorada Dodika Ruskoj Federaciji – istovremeno znači i produbljivanje saradnje sa Rusijom, na dobrobit privrede i stanovništva Republike Srpske, saopšteno je iz kompanije Gas-Res.

Ova kompanija već osam godina po osnovu direktnog ugovora o isporukama sa kompanijom „Gasprom eksport“ Sankt-Peterburg snabdijeva potrošače u Republici Srpskoj prirodnim gasom, čime je kao poseban i nezavisan subjekat stavljena na gasnu mapu Evrope.

U saopštenju je istaknuto da su potrošači time dobili priliku da budu pouzdano snabdijevani prirodnim gasom po povoljnim cijenama od vlastite državne kompanije.

– Na ovaj način je Republika Srpska, zalaganjem rukovodstva, i to u prvom redu predsjednika Dodika, ostvarila gasnu suverenost u izuzetno složenim geopolitičkim prilikama protekle decenije. Istovremeno, kompanija `Gas-Res`, a samim tim i Vlada Republike Srpske, ostvarila je po osnovu ovog ugovora značajnu finansijsku dobit, što je preduslov za ulaganje u dalji razvoj gasne infrastrukture u Republici Srpskoj – navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je istaknuto da se kompanija Gas-Res u ostvarivanju svojih razvojnih projekata suočila sa raznim vrstama blokada, koje su najčešće dolazile od političkih subjekata iz Federacije BiH, iako ostvarivanje gasne i energetske samostalnosti Republike Srpske nije bilo usmjereno protiv bilo koga u BiH ili regionu.

– Da nije bilo ovih blokada, proces diversifikacije energetskog bilansa Republike Srpske u korist ekološki prihvatljivih energenata poput prirodnog gasa, danas bi značajnije napredovao, a korist od toga bi imala i Republika Srpska i FBiH – istaknuto je u saopštenju.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović rekao je ranije da će predsjednik Srpske Milorad Dodik u utorak, 23. maja, u Moskvi razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o nastavku i razvijanju ekonomske saradnje, o Dejtonskom sporazumu i pritiscima na Republiku Srpsku.

 

 

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Maslinarstvo u Hercegovini sve popularnije; U Manastiru Žitomislić 45 novih stabala

Urednik

Dječacima najzanimljivija „stop“ palica

Urednik

Kako da škole postanu bezbjedna mjesta za đake

Urednik

Javni sektor u Srpskoj se pobunio, zbog rasta minimalca traže veće plate

Urednik

Osumnjičeni za krađu uglja u Gacku

Urednik

Servisne informacije za srijedu, 21. februar

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje danas?

Urednik

Minimalac donio građanima ništa, a vlasti pun budžet

Urednik

Hotel Panorama: Dan žena provedite uz Ambasada bend

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više