Hercegovina Vijesti

Dunjevača Danila Škera osvaja nagrade na brojnim festivalima

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić ugostio je Danila Škera, jednog od rijetkih uzgajivača dunja u Hercegovini, čija je “dunjevača” nedavno osvojila veliku zlatnu medalju na Drugom rakija festu “Avala 2024” u Beogradu.

Ćurić je istakao da je Škerova dunjevača (barik) još jednom pobrala simpatije stručnog žirija, a da je ovoga puta osvojila 18,6 bodova.

“To je zasluženo drugo mjesto. S obzirom na to da je Danilo među veoma rijetkim uzgajivačima dunje ne samo u Trebinju, već i u Hercegovini, s tim je ova nagrada još značajnija. Želio sam da mu na ovaj način čestitam i da mu se zahvalim jer promoviše ne samo svoj proizvod, već i Trebinje”, naveo je Ćurić.

On je dodao da Grad u skladu sa mogućnostima pomaže sve poljoprivredne proizvođače.

“Ovo je još jedan dokaz da u Trebinju imamo vrhunske proizvode. Ono što je najvažnije je da proizvodimo zdravu, organsku hranu koja je sve cjenjenija i traženija na tržištu. Tome u prilog govore i podaci Hercegovačke kuće, koja je jedan od najboljih projekata ne u Srpskoj i regionu, već i mnogo šire, o čemu svjedoči i nagrada na Međunarodnom sajmu turizma u Berlinu”, dodao je Ćurić.

Danilo Škero je rekao da mu je čast što je osvojio nagradu, jer je ona dokaz da je njegova rakija među najboljim na prostoru bivše Jugoslavije.

“Učestvovali su proizvođači iz pet država, sa 315 uzoraka podijeljenih u 12 kategorija: šljiva do tri godine starosti, šljiva preko tri godine starosti, šljiva bezbojna, dunja, dunja barik, kajsija, jabuka, kruška, loza, ostale voćne rakije, specijalne rakije i likeri. Moja rakija je osvojila drugo mjesto u kategoriji dunja barik. Isplatio se moj mukotrpan i dug rad. Sve sam podredio kvalitetu – od čistoće, dobre i zdrave dunje do pečenja, da se nijedna stavka ne promaši i da bude dobra rakija.”, naveo je Škero.

On se zahvalio gradonačelniku na prijemu, navodeći da ovu nagradu poklanja Ggradu Trebinju.

Ocjenjivanje uzoraka vršila je Komisija u sastavu: prof. dr Ninoslav Nikićević (predsjednik komisije), prof. dr Vele Tešević, prof. dr Nermina Spaho, dr Branko Popović, dipl. ing. Ljubiša Stanković i doc. dr Ivan Urošević.

Organizator Festivala rakije “Avala” bilo je Udruženje „PRKOS-T“ iz Beograda.

Inače, Danilo Škero je sa dunjevačom osvojio i nagradu “Zlatni majstor rakije” na petom Međunarodnom festivalu rakije u Pančevu. Rakiju od dunje pravi od 2007. godine.

“Za dobru i kvalitetnu rakiju je potrebna zdrava i mirišljava dunja, koja mora da odleži u podrumu oko šest mjeseci, na temperaturi od 17 stepeni, da omekša, požuti i dobije miris, da bi se pristupilo pečenju rakije. Rakija mora da odleži u buradima i po četiri godine. Što je starija, to je bolja. Od 100 kilograma dunje dobijem oko šest litara rakije”, rekao je Škero.

Škero kaže da je ljubav prema dunjama počela davne 1963. godine kada je kao dijete živeći u Sarajevu, u sobi osjećao miris dunje na ormanu.

“Kada sam 1964. godine došao u Trebinje, to me postaklo da potignem voćnjak dunja, jer je to jedina biljka koja ima najljepšu plemenitost, ljubav, ljepotu i miris. Želja mi je bila da od nje proizvodim rakiju“, rekao je Škero.

Izvor: Trebinje.rs

BONUS VIDEO

Slični članci

FK Leotar Trebinje prvi počinje pripreme

Urednik

Profesionalci i volonteri Crvenog krsta RS – Dok je njih, niko neće biti gladan, sam i napušten (FOTO)

Urednik

Počinje Vimbldon – Đoković u pohodu na novi rekord

Urednik

Plivačima Leotara pet medalja na „ Borac haloo Grand Challenge 2024 “ u Banjaluci

Urednik

U Srpskoj rođeno 16 beba: Trebinje bogatije za 2 nova stanovnika

Urednik

Glumica Marija Vicković od ponedjeljka do petka u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

VIDEO / Trebinju nedostaju sezonski radnici

Urednik

Trebinjski mališani ispratili drugare sa Kosova i Metohije

Urednik

Ljubav na prvi pogled: Policajac Marko zaustavio auto i pronašao ljubav života (FOTO)

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više