Vijesti

Dva Trebinjca pripremila darove za prvi hram posvećen žrtvama Jasenovca

TREBINJE – Dvojica Trebinjaca su za hram u selu Međuvođe, kod Kozarske Dubice, uoči osveštanja i postavljanja zvona planiranih za subotu, pripremili bogate darove – vladičansku stolicu i jedno od tri zvona, kojim će darivati ovu crkvu, čija je izgradnja još u toku, a posvećena je Jasenovačkim novomučenicima.

Jedan od njih, koji je u stvari trebinjski zet, i ne želi da mu se pominje ime, jer, kako kaže, to ne čini da bi mu se ime pominjalo, od prije nekoliko godina je Trebinjac, jer sa suprugom Trebinjkom živi u ovom gradu – za ovu crkvu pravi cio ikonostas sa ostalim crkvenim namještajem, pjevnicom, hristovim grobom i sl.

Ovaj umjetnik, iako ekonomista po struci, radio je godinama ikonostase i ostale religijske predmete diljem Amerike, a na ovom ikonostasu radi već pola godine i to od građe trešnjevog drveta koju je donirao jedan dubički parohijan koji ima svoju pilanu i sušaru.

Prije svečanosti i osveštanja, koje će obaviti episkop banjalučki Jefrem, za Kozarsku Dubicu iz Trebinja se otprema najprije vladičanska stolica koja je završena, a kasnije će ostali dijelovi, kako se budu završavali, dok su tri zvona već odlivena u Sloveniji i dopremljena, a jedno od njih donira Trebinjac Jovica Vlatković.

Ni Vlatković, koji je i član Upravnog odbora Crkvene opštine Trebinje, nije želio puno govoriti o svom daru, već je kratko prokomentarisao da ga je vodila Božija promisao, a, zajedno sa političarem Darkom Banjcem, sa kojim je u istoj stranci, jer će i on donirati jedno zvono.

„Drago mi je da se rade hramovi i uvijek se odazivam na takve pozive, tako da nisam puno razmišljao kada sam čuo da se gradi hram posvećen jasenovačkim žrtvama, tim prije što je to jedan stradalni srpski kraj kao što je i Hercegovina, što su u pitanju stradanja Srba od strane ustaša, kao što su i nas u Drugom svjetskom ratu bacali u jame i najzvjerskije ubijali“, kaže Vlatković.

Napominjući da su Jasenovac i Donja Gradina u tom kraju ono što su bile jame u Hercegovini, on dodaje da mu je, u stvari, ta asocijacija bila na prvom mjestu kada se prijavio za donatora drugog zvona.

Oba Trebinjca će, kažu, prisustvovati osveštanju ovog, inače prvog hrama posvećenog žrtvama Jasenovca na ovim prostorima, a gradi se uz pomoć donacija Srba iz svih krajeva svijeta.

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Trebinjski mališani ispratili drugare sa Kosova i Metohije

Urednik

Ljubav na prvi pogled: Policajac Marko zaustavio auto i pronašao ljubav života (FOTO)

Urednik

Otvorena izložba o stvaralaštvu slikarke Nadežde Petrović u Trebinju

Urednik

Maštate li o nekretnini na jadranskoj obali, pogledajte gdje su cijene u padu

Urednik

U “Gradu Sunca ” počeo 4. Rukometni kamp Mladen Bojinović Dugi: Arpad Šterbik prvi gost

Urednik

Trebinjskim vinarima prestižna nagrada u Londonu (VIDEO)

Urednik

Najava: „Konferencija beba 2024.“ u Trebinju

Urednik

Policiji Srpske najviša priznanja Policije Slovenije (FOTO/VIDEO)

Urednik

Superstar 3 od sada u Supernovoj: Svi klasici na jednom mjestu

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više