RS i BiH Vijesti

Fočanski ljekari uspješno izveli prvu operaciju raka jednjaka

U Univerzitetskoj bolnici Foča uspješno je izvedena kompleksna klasična operacija karcinoma jednjaka. Riječ je o operativnom zahvatu koji je prvi put obavljen u ovoj zdravstvenoj ustanovi, u saradnji sa svjetskim stručnjacima.

Devetočasovna operacija zahtijevala je multidisciplinaran pristup, obučenost i visoku stručnost hirurškog tima. Dovoljna kompetentnost, nadzor svjetskog stručnjaka za endoskopsku hirurgiju Miloša Bjelovića iz Beograda, pokazali su da za fočanske hirurge, anesteziologe, anestetičare i instrumentare ne postoje granice.

– Ovo je veliki iskorak u liječenju pacijenata, ne samo u istočnom dijelu Republike Srpske, već i cijele zemlje, zato što se ovi kompleksni operativni zahvati na rade u zdravstvenim ustanovama Srpske, osim u nevesinjskoj bolnici gdje kompletan tim beogradskih stručnjaka dolazi i izvodi ove operacije. Mi smo uspjeli sa svojim timom, uz podršku profesora Bjelovića, da izvedemo jednu takvu operaciju. Urađena je klasičnim putem, a u budućnosti kada se standardizuje u našoj ustanovi, izvodiće se mini invazivnom metodom, odnosno kombinovanim laparoskopskim pristupom u stomaku i torakoskopskim pristupom u grudnom košu-rekao je za Radio Foču načelnik Odjeljenja za hirurške grane Univerzitetske bolnice Foča, Nenad Lalović.

Za izvođenje najkompleksnijih operativnih zahvata fočanski hirurzi usavršavaju se širom regiona, Evrope i u savremenim svjetskim zdravstvenim centrima.

– Ovoj operaciji prethodila su usavršavanja ljekara naše ustanove u Japanu prošle godine, u trajanju od mjesec dana na Akita Univerzitetu, a zatim nedavno usavršavanje u Mađarskoj i drugim centrima u Srbiji i Evropi-kazao je Lalović.

Lalović je naveo da je u Univerzitetskoj bolnici u Foči u posljednjih deset godina napravljen veliki iskorak u primjeni minimalno invazivne hirurgije, odnosno operativnih zahvata bez reza, koje pacijentima donose brojne prednosti-manje komplikacija, a kraći i brži postoperativni oporavak. Rezultati su brojni, posebno u oblasti stomačne hirurgije.

-Veliki iskorak napravljen je kada su u pitanju mini invazivane laparoskopske metode u stomaku, to su operacije žučne kese, slijepog crijeva, preponske kile, operacije tumora na debelom crijevu i rektumu, operacije na slezeni, želucu i manji pristupi na jetri. Laparoskopski se izvode ginekološke operacije, a torakoskopski operacije tumora pluća, kao i drugih oboljenja pluća i pleure-naveo je Lalović.

U fočanskoj bolnici, projektom modernizacije za koji je novac obezbijedila Vlada Srpske, rekonstruisan je i najsavremenijom opremom opremljen, hirurški operacioni blok sa intenzivnom njegom, čime su stvoreni odlični uslovi za unapređenje svih hirurških grana. Skorije preseljenje otvara mogućnosti i za uvođenje novih operativnih zahvata, ističe Lalović.

-Čim se završi papirološka procedura, slijedi preseljenje u novi blok. To je kompleksan prostor u kome se takve procedure i izvode i sve mora biti obezbijeđeno. Nadamo se da ćemo u narednih mjesec dana uspjeti da pređemo u nove prostorije, što će nam mnogo olakšati rad, oprema je savremena, uslovi su moderni. Biće više prostora za operacije, više mogućnosti za edukacije i rad. Sa novom opremom planiramo da uvedemo još jednu proceduru, vrlo rijetku u BiH, a to su operacije na želucu kod gojaznih ljudi-pojasnio je Lalović.

Lalović, koji je i šef Katedre za hirurgiju Medicinskog fakulteta u Foči, podsjetio je na ranije uspostavljenu saradnju ove visokoškolske ustanove sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Akiti u Japanu. Dolazak kolega iz Japana očekuje u junu mjesecu, kada su planirana njihova stručna predavanja na fakultetu, kao i zajedničko izvođenje operativnih zahvata u fočanskoj bolnici.

 

 

Izvor: RadioFoča

BONUS VIDEO

Slični članci

Nastavlja se ljeto u aprilu, do kada će biti toplo ?

Urednik

U Srpskoj rođeno 32 bebe: Bez poroda u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Smanjen izvoz meda u prošloj godini

Urednik

Univerzitetska bolnica u Foči ima novog direktora

Urednik

Sezona alergija stigla ranije nego prethodnih godina

Urednik

VIDEO / Sinu bivšeg golamana Leotara potrebno još 20.000 evra za liječenje

Urednik

Čudna boja Jablaničkog jezera, šta je uzrok ?

Urednik

Proljeće je vrijeme za nove početke i sjajne pogodnosti iz Supernove

Urednik

Ramazanski bajram molitvom dočekan širom BiH

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više