Hercegovina Vijesti

Cijene mesa nenormalno skočile, farme pred gašenjem zbog cijena stočne hrane

Rekordne cijene piletine zabrinule su ovih dana sve građane u Bosni i Hercegovini. Kilogram pilećeg mesa za mnoge je postao luksuz. Za razliku od prošlogodišnjih 8,50 KM, cijena pilećeg filea ovih dana iznosi vrtoglavih 14 KM, a krilaca i bataka čak 8,50 KM.

Ono što još više zabrinjava jesu najave da se na ovome neće stati i da će cijene nastaviti divljati. Osim potrošača, zabrinuti su i proizvođači, farmeri.

Usponi i padovi

To su potvrdili predsjednik Udruženja peradara Tuzlanskog kantona Mevludin Kahvedžić i Sead Mašić, farmer iz gračaničkog naselja Stjepan Polje.

– Poznato je da se peradarska proizvodnja poslije rata u Bosni i Hercegovini prva digla na noge, jer su, maje-više, bile sačuvane farme. Uz entuzijazam farmera koji su nastavili rad u proizvodnji pilećeg mesa i konzumnih jaja, obnovljena je devastirana oprema i brzo smo došli na svoje – prisjetio se Kahvedžić.

Dodao je da je u tom poslu bilo uspona i padova u proteklim godinama, od nelojalne konkurencije, nekontroliranog uvoza, pandemije koronavirusa, pa do prošlogodišnje nezapamćene suše i slabog uroda kukuruza za stočnu hranu.

– Da budem iskren, pitanje je da li je, do unazad dva-tri mjeseca, cijena od oko 3 KM po kilogramu piletine bila realna, ali mi smo samo šutjeli i radili. Sada, zbog globalnih poremećaja na svjetskom tržištu, poskupljenja energenata i stočne hrane doveli su nas u nezavidnu situaciju. Tona stočne hrane je s 570 KM skočila na 1.120 KM – naveo je on, dodajući da je 87 farmi u TK ugroženo, a na njima radi 2.500 ljudi.

Sve gore

Sead Mašić na svojoj farmi ima 14.000 pilića, a zabrinjava ga trenutna situacija, koja se, kako je naveo, iz dana u dan pogoršava. Naveo je da država hitno mora reagirati te da ga zabrinjava i to što nestaje komponenata na tržištu za ishranu pilića.

– Sadašnje poticaje od 14,3 feninga „po kljunu“ u Tuzlanskom kantonu trebalo bi povećati najmanje na 20 feninga kako bi farme opstale. U suprotnom, bit će ugrožena egzistencija velikog broja ljudi – istakao je Mašić.

 

 

Izvor: Top portal

BONUS VIDEO

Slični članci

Mostar: Uhapšen 47-godišnji muškarac za napastvovanje djevojčice

Urednik

Paprene cijene kupovne zimnice

Urednik

Jak zemljotres potresao Hercegovinu

Urednik

Pas otrovan u Trebinju, policija traga za počiniocem

Urednik

Za luksuzne stanove ne fali kupaca

Urednik

Falš med potiskuje domaći

Urednik

U trgovinama od ove sedmice jeftinije oko 60 artikala

Urednik

Danas sunčano i toplo vrijeme, temperatura do 28 stepeni

Urednik

Servisne informacije za ponedjeljak, 2. oktobar

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više