Hercegovina Vijesti

Dučićeve večeri poezije iznova zasjale duhovnošću

Pjesničkom večeri, pod nazivom „Na Dučićevom putu“ u Trebinju je završena manifestacija Dučićeve večeri poezije. Osim svečane akademije „Kod kneza na balu“, manifestaciju su pratile izložbe i promocije književnih ostvarenja.

Dučićevo Trebinje je izvorište poezije i kulture i odolijeva u vremenu u kome se gube duhovni oslonci. Manifestacija je brana takvim kretanjima, a bez kneza srpskih pjesnika, koji je svaku pjesmu vajao, ne može se ni zamisliti srpsko pjesništvo, jer je on u svakom vremenu aktuelan.

Selimir Radulović, pjesnik i direktor Biblioteke Matice srpske, Novi Sad, podsjetio je da je Dučić preživio sva iskušenja i da njegovi stihovi mogu da govore iz njegovog vremena, ali iz savremenog.

Njegoš i Dučić, dva su vjesnika i pjesnika srpske slobode, i čast je biti pred njima u Trebinju, sredini koja je svojim osobenostima privlačna za kulturne stvaraoce, istaknuto je na svečanoj akademiji.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, rekao je da je snaga Dučićevih poruka prisutna i danas, iako je u našoj istoriji bilo perioda kada se nije smjelo puno pričati i govoriti.

Tokom manifestacije otvorena je izložba pod nazivom „Helena, serbie regina“ o manastiru Gradac, u znak sjećanja na Јelenu Anžujsku, njenu zaostavštinu i uticaj u srednjovjekovnoj Srbiji.

Dubravka Đukanović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije, rekla je da je na izložbi predstavljen život Јelene, kao kraljice, kao i priča o istraživanjima, konzervatorskim radovima, te dijelovi likovne i primijenjene umjetnosti manastira Gradac.

Promovisana su i književna ostvarenja „Hercegovina, zemlja pesnika“, kojom je autor Milovan Pecelj obuhvatio stvaraoce od Mostarskog kruga do savremenika i „Odrođeni književnik“, knjiga o piscima na dvije strane – u književnosti i u politici, autora Zorana Avramovića.

 

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Košarkaši Leotara upisali peti prvenstveni trijumf

Urednik

Rukometaši Leotara završili nastup u Evropi

Urednik

Košarkašice Leotara poražene u Trebinju

Urednik

Vraćena spomen ploča srpskim vojnicima na groblju u Prištini

Urednik

Orkanski vjetar na Sokocu, udari od 111 kilometara na čas

Urednik

Akcija „Džad“: U Srpskoj uhapšene 23 osobe

Urednik

Nevjerovatno: Jeftini letovi iz Bosne i Hercegovine sa Wizzairom i Ryanairom, već od 9 €

Urednik

Ryanair će u 2024. Dubrovnik povezivati s 18 evropskih odredišta

Urednik

Dio sveštene odežde Svetog Vasilija Ostroškog čuvaće se u Blagaju kod Mostara, svečano unošenje u nedjelju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više