Hercegovina Vijesti

Gacko bogatije za 63 stanovnika u 2022. godini

Gacko bogatije za 63 stanovnika u 2022.
Prema evidenciji iz tri matična ureda u opštini Gacko u prošloj 2022. godini umrlo je 71 lice (Gacko -40, Avtovac -25, Fojnica-6), dok podaci Javnog fonda za dječiju zaštitu RS kažu da je rođeno 63 djece.

Ovi podaci se moraju uzeti sa rezervom kao i prethodnih godina jer su neki žitelji naše opštine umrli u bolnicama. Prema evidenciji Doma zdravlja Gacko broj umrlih je ipak 82.

Iz Fonda su potvrdili da je iz opštine Gacko stiglo čak 70 zahtjeva za ostvarivanje prava na pomoć za opremu novorođenčadi u 2022. godini,po kojima je sproveden postupak i odobrena isplata prava.

Кako je pojašnjeno od toga su podnesena 62 zahtjeva za djecu rođenu u 2022. (jedan zahtjev je za blizance rođene 2022.), dok je 9 zahtjeva podneseno u prošloj godini za djecu rođenu 2021.

U našoj opštini sklopljeno je 20 brakova, dok su 4 para iz Gacka sudbonosno DA rekla u Trebinju, rekla je za Radio Gacko stručna saradnica za pronatalitetnu politiku opštine Gacko Danijela Govedarica.

Mladi koji se vjenčaju u Gacku imaju pravo na opštinsku naknadu u iznosu od 500КM po skupštinskoj Odluci koja je donijeta još daleke 2005. godine.

Ako ove podatke poredimo sa proteklim godinama natalitet je uglavom u padu, ali u 2022.godini imamo 5 beba više nego prethodne.

A prema arhivi Radio Gacka poslednja godina kada je rođeno više od 100 beba (106) bila je 2018., ali već naredne rođeno je njih 66, koliko i 2017, dok je 2020. bila bogatija za 72 novorođenčeta.

Nadamo se da se više nikada neće ponoviti 2021. kada je opština Gacko zabilježila poražavajući podatak – rođeno je samo 58 beba.

 

 

Izvor: Radio Gacko 

BONUS VIDEO

Slični članci

Cunami ruši tursku obalu nakon zemljotresa

Urednik

„Moguće širenje energije od zemljotresa, ali ne treba paničiti“

Urednik

Nataša Bekvalac i Tanja Savić u Gradu Sunca

Urednik

Novi razorni zemljotres: U Turskoj zabilježen potres jačine 7,8 stepeni

Urednik

Odbijen zahtjev Unije poslodavaca Srpske za ukidanje minulog rada na najnižu platu

Urednik

Cijene nafte porasle nakon prošlosedmičnog pada

Urednik

Haotično veče u Budvi i Herceg Novom: Olujni vjetar oborio kran, nosio krovove, lomio rasvjetu i drveća

Urednik

Evo gdje se nalazi BiH na spisku zemalja svijeta prema broju pušača

Urednik

Trebinje: Bankarski službenik prebacivao novac klijenata članovima porodice

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više