Hercegovina Vijesti

„Kod kneza na balu“ – priređena svečana akademija u čast velikog pjesnika

Dučićevo Trebinje postalo je istinsko izvorište kulture i nepresušno vrelo poezije, istaknuto je na na svečanoj akademiji “Kod kneza na balu” posvećenoj velikom srpskom pjesniku Jovanu Dučiću.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić u besjedi je istakao da se svijet danas sve više materijalizuje, gubeći duhovne oslonce, ali da su ovakve manifestacije, poput “Dučićevih večeri poezije”, brana takvom trendu.

“Kroz pjesničku riječ onih koji su u ove dane sa nama u Trebinju, a dobili su neka od najvećih pjesničkih priznanja u srpskom jeziku, najpotpunije i najautentičnije, ali na neki sasvim drugi način, progovoriće opet Jovan Dučić”, rekao je Ćurić.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući Dučiću i njegovom projektu Trebinje je postalo središte duhovnosti i kulture, koji su najbolji čuvari imena, tradicije.

Direktor Narodne biblioteke Matice Srpske Selimir Radulović rekao je novinarima da se bez Jovana Dučića, kneza pjesnika, ne može zamisliti srpsko pjesništvo.

On je dodao da je Dučić pjesnik koji je svaku pjesmu stvarao bez ostatka, te se posebno osvrnuo na Dučićevo stvaralaštvo posvećeno Gospodu.

“Drugi dio njegovog stvaralaštva odnosi se na brigu za vlastiti, srpski narod, pa se može reći da kao što Dučić, kao knez srpskih pesnika živi, i naživeće, tako se i za srpski narod može reći”, rekao je Radulović, istakavši značaj manifestacije “Dučićeve večeri poezije”.

U umjetničkom programu svečane akademije nastupili su i trebinjski horovi “Tribunija” i hor Srednje muzičke škole, Dječji hor “Bubamarac”, glumci Biljana Đurović i Ljubo Božović, pijanista Marko Kovač, prvaci opere Narodnog pozorišta Beograd Dejan Maksimović i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad Danijela Jovanović.

“Dučićeve večeri poezije” završavaju se danas, kada će u 11.00 časova u Narodnoj biblioteci biti promovisane knjige “Odrođeni književnik” Zorana Avramovića i “Hercegovina, zemlja pjesnika” Milovana Pecelja.

U Kulturnom centru će u 19.00 časova biti održano tradicionalno pjesničko veče “Na Dučićevom putu“.

 

 

 

Izvor: Grad Trebinje 

BONUS VIDEO

Slični članci

VIDEO / Otac Nikola Janković pričao je o Božićnom postu

Urednik

Na području Hercegovine afrička kuga prešla na divlje svinje, zabranjen lov

Urednik

Gradiće se novi cjevovod Trebinje-Herceg Novi za cijelu Boku

Urednik

Dizel u Nevesinju 2,16 KM

Urednik

Splićani nisu naučili na snijeg: Zimski uslovi izazvali haos na cestama

Urednik

Trebinjka Nikolina Milić: ‘Fenerbahče’ je novi izazov mojoj karijeri

Urednik

Najviše novca treba za hranu: Prosječna plata pokriva jedva pola potrošačke korpe u Srpskoj

Urednik

Stefan Glogovac, košarkaš Leotara: Imali smo malo sreće na kraju

Urednik

U Sjevernoj Koreji bilo glasova protiv predloženih kandidata na izborima prvi put nakon 60 godina

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više