Hercegovina Vijesti

Nasilje nad djecom u Srpskoj konstantno raste

Od ukupnog broja savjetodavnih razgovora prošle godine 16 odsto se odnosilo na temu zlostavljanja i nasilja, te je broj razgovora na ovu temu bio pet puta veći u 2021. u odnosu na godinu ranije.

Potvrdila je ovo za „Nezavisne novine“ Maja Kovačević, koordinatorka „Plavog telefona“, savjetodavne linije za djecu.

„Prošle godine zaprimili smo 32 prijave sumnje na nasilje, od čega se 27 prijava odnosilo na nasilje nad djecom“, kazala je Kovačevićeva.

Kako kaže, najzastupljeniji oblici nasilja su emocionalno i fizičko zlostavljanje, maltretiranje te nasilje u porodici.

Iz Ombudsmana za djecu Republike Srpske su, pozivajući se na podatke MUP-a RS, kazali da je 2021. godine evidentirano 136 slučajeva nasilja nad djecom i među djecom. Od tog broja najviše slučajeva je bilo nasilje u porodici i to 75 slučajeva, zatim seksualno nasilje 41, vršnjačko nasilje 12 i nasilje putem informacionih tehnologija osam slučajeva.

„U posljednje vrijeme konstantno se povećava broj slučajeva nasilja nad djecom usljed zanemarivanja i nemarnog postupanja, odnosno propuštanja da se djetetu obezbijede uslovi za pravilan razvoj u svim oblastima, što dovodi do ugrožavanja djetetovog zdravlja, fizičkog, mentalnog, moralnog i društvenog razvoja“, navode iz Ombudsmana.

Dodaju da su oni postupili u 66 slučajeva koji se odnose na zaštitu djece od različitih oblika nasilja.

„Podaci različitih institucija i udruženja ukazuju na činjenicu da je od početka pandemije korona virusa i uvođenja raznih mjera zaštite, poput zatvaranja škola, online rada i nastave, te ograničavanja kretanja došlo do porasta nasilja nad djecom“, ističu iz Ombudsmana.

Ništa bolja situacija nije ni s nasiljem djece na internetu, takozvanim sajber bulingom.

Kako navode iz „Plavog telefona“, tokom 2021. godine broj savjetodavnih razgovora na temu nasilje na internetu i elektronske zloupotrebe povećan je sedam puta u odnosu na godinu ranije.

„U 2020. godini nismo imali nijednu prijavu koja se odnosila na sajber nasilje, dok se u prošloj godini od ukupnog broja svih prijava 28 odsto odnosilo na nasilje putem interneta“, kazala je Kovačevićeva.

Ističe da su se djeca najčešće obraćala za pomoć zbog seksualnog ili emocionalnog uznemiravanja putem interneta, sekstinga, odnosno slanja poruka eksplicitnog seksualnog sadržaja putem elektronskih uređaja, ili gruminga, uspostavljanja odnosa povjerenja i emocionalne povezanosti između djeteta i odrasle osobe, s ciljem vrbovanja i iskorištavanja u seksualne svrhe.

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Vidak Maljević šampion Balkana

Urednik

Snažno nevrijeme napravilo štetu u Mostaru i Čapljini

Urednik

𝗡𝗼𝘃𝗮 𝘁𝗿𝗶 𝗱𝗿ž𝗮𝘃𝗻𝗮 𝗽𝗿𝘃𝗮𝗸𝗮 𝘇𝗮 Džudo klub Leotar – Stariji pioniri najbolja ekipa u državi

Urednik

Upozorenje na oluje širom regiona, meteolarm upaljen i za dio BiH

Urednik

Patrijarh Porfirije: Zajedničkim naporima da svima bude bolje

Urednik

Predstava „Jefimija, Jelena Mrnjavčević“ pred kragujevačkom publikom

Urednik

Leotaru bodovi na prekunutom hercegovačkom derbiju

Urednik

Njegoševi dani u Herceg Novom

Urednik

Pucnjava u Mostaru, oštećna tri automobila

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više