Hercegovina Vijesti

Održano XIV Sijelo Hercegovaca: Trebinje u posjeti bratskom gradu Zrenjaninu

Povodom održavanja manifestacije „XIV Sijelo Hercegovaca“ u Zrenjaninu, grad Zrenjanin posjetili su Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu i Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura tim povodom priredio je u svom kabinetu prijem za goste, na kojem su prisustvovali Čedomir Janjić, predsjednik Skupštine grada Zrenjanina i Oliver Mitrović, zamjenik predsjednika Skupštine.

Prvi čovjek grada Zrenjanina Simo Salapura, istakao je zadovoljstvo što je razgovarao sa Cicovićem i Ćurićem, između ostalog i o privrednim aktivnostima Zrenjanina i dijelova Republike Srpske, a prije svega našeg bratskog Trebinja, u želji da će se tu napraviti najveći pomak kada je u pitanju saradnja dva grada.

„Saradnja gradova, opština i institucija je potrebna i poželjna, ali je još značajnija ona neposredna, ljudska saradnja, oni kontakti između pojedinaca, članova porodica, između mesnih zajednica, sportskih klubova, folklornih društava, ustanova kulture, privrednika. Grad Zrenjanin želi, hoće i može da bude dobra veza između našeg naroda s obe strane Drine i za to imamo mnogo dobrih razloga. Naše veze su istorijske, tradicionalne, komšijske, rodbinske i bratske“, rekao je Salapura.

 

Nakon prijema, gosti su prisustvovali i svečanoj akademiji „Sve, od Huma i Travunije, do Banata i Panonije“, u hotelu Vojvodina, koja se održava u organizaciji Udruženja Hercegovaca njihovih potomaka i prijatelja Zrenjanina.

Nakon pauze zbog pandemije, Udruženje Hercegovaca iz Zrenjanina nastavlja tradiciju zavičajnih okupljanja. Zrenjanin je, poslije Novog Sada, grad u kome se u kontinuitetu najduže okupljaju Srbi Hercegovci, a ovogodišnji skup je četranesti po redu.

Predsjednik udruženja Milan Bjelogrlić, sa saradnicima, i ove godine pripremio je prigodan akademski program, a nakon toga, uz večeru i pjesmu, druženje se nastavilo u hotelu „Vojvodina.

 

HP, april 2022.

BONUS VIDEO

Slični članci

Najava: „Konferencija beba 2024.“ u Trebinju

Urednik

Policiji Srpske najviša priznanja Policije Slovenije (FOTO/VIDEO)

Urednik

Superstar 3 od sada u Supernovoj: Svi klasici na jednom mjestu

Urednik

Danas je Vidovdan, praznik u kojem se prepliću istorija i običaji

Urednik

Otvorena izložba „Misliti crtežom“

Urednik

Srpska bogatija za 14 novih stanovnika: U Nevesinju rodjena jedna beba

Urednik

Producent i DJ Vuk Milivojević je objavio konceputalni EP pod nazivom „Prije/Poslije Ponoći“

Urednik

„Elektroprivreda RS“ potpisala jedinstven Kolektivni ugovor za sve zaposlene

Urednik

Trebinje: Od 30.06. počinje regulisano ispuštanje vode

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više